TSE-ARÜS-DER Araç Üstü Ekipmanları olağan kasım ayı İstişare Toplantısı geçtiğimiz günlerde TSE Ostim Otomotiv Merkezi Başkanlığı’nda gerçekleşti. TSE Otomotiv Merkezi Başkanı Mehmet Çetin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda; öncelikle ekim ayı kararları değerlendirildi. Araç Üstü Ekipmanları konusunda ise sektörün yaşadığı sorunlar, istekler ve öneriler gündeme getirildi. Yapılan görüşmelerde gerek bürokrasiden gerekse üreticiden kaynaklanan sorunlar karşılıklı yapılan istişarelerle giderilmeye çalışıldı.
TS 4930 Standart hazırlama grubu
ARÜS-DER Onursal Üyesi, TSE Standart Düzenleme Komisyon Üyesi ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Düzgün önderliğinde; TS 4930 ( Taşıt Tadilatı Projelendirme Esasları) Standart tasarısının güncellenmesi için çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi. Daha önce yapılan uygulamalarda standardın günümüz koşullarına cevap verememesi ve üreticilerden herhangi bir görüş alınmaması sıkıntı yaratıyordu. Ancak yapılan çalışmalarla bu grupta, BSTB, TSE, ARÜS-DER ve MMO’dan yetkililerin bulunması; TSE OMB Araç Üstü Ekipmanlar için de ihtisas grupları oluşturulması çalışmalarına başlanıldı.
Sanayi ve Ulaştırma Bakanlıklarıyla İstişare
TSE Otomotiv Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda, Beton Pompaları ve Vinç grubunun arka uzunluk problemleri konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşme yapılması uygun görüldü. Bu konuyu kısa zamanda çözüme kavuşturmak için Sanayi Bakanlığı, TSE, ARÜS-DER ve MMO ortak çalışma kararı aldı. Ayrıca araç tescili için TÜVTURK tarafından yapılan ilk muayene sırasında yaşanan sıkıntılarla ilgili TSE önderliğinde Ulaştırma Bakanlığı ile görüşülmesine karar verildi.
Ambulans İmalatı grubu ile toplantı
Olağan istişare toplantısında görüşülen bir diğer konu da TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı’nda Ambulans İmalatı Grubu ile toplantı yapılmasıydı. Ayrıca bu toplantıya BSTB, TSE, MMO yetkililerinin de davet edilmesi kararlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı’nın, yürürlüğe giren “Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları Yönetmeliği”nde yapılan değişikliğin sektöre getirecekleri konuşuldu. Ayrıca ambulans periyodik muayene ve tespit muayeneleri konusunda da çalışmalara başlanıldı.
Yetkili Servisler Standardının uygulanabilirliği
Gerçekleştirilen toplantıda tadilatı yapılan ekipmanın, etiketlenebilmesi konusunda çalışmaların başlatılmasına karar verildi. TS 12681 Yetkili Servisler standardının imalatçı ve tadilatçılara uygulanırken tespit edilmesi sektör açısından büyük önem arz ediyordu. Bu konuda ARÜS-DER üyelerinin görüşünün alınması kararlaştırıldı. Ayrıca ARÜS-DER ve MMO önderliğinde Bakanlık ve OMB’nin de katılacağı bir eğitim programının hazırlanması için de çalışmalara başlanıldı. Muayene aşamasında yaşanan sıkıntıya son!
Temel Araç Uygunluk Belgesi’nde üstyapı üreticisi firmaların ihtiyacı olan bazı bilgilerin bulunmaması büyük bir sıkıntı yaratıyordu. Üreticiler, ekipmanların projelendirilmesi aşamasında bu eksiklikten dolayı yaşadıkları zorlukları anlattılar. TSE OMB Araç Proje Müdürlüğü’nün periyodik yaptığı eğitim çalışmalarına Ankara, İstanbul ve diğer illerde bulunan üst yapı imalatçılarının davet edilmesi de diğer önemli gündem maddesiydi.
ARÜSDER ve TSE ‘den Çözüme Tam Destek
ARÜS-DER ve TSE yetkilileri, sektörün sorunlarını çözmek amacıyla toplantıya yoğun katılım gösterdi. TSE Otomotiv Merkezi Başkanı Mehmet ÇETİN, ARÜS-DER Genel Sekreteri Seçkin Kesinbaşoğlu başta olmak üzere diğer katılımcılar şunlardır: ” Mustafa Gümüş (ARÜSDER Proje Yön.), Aytekin Eraslan ( TSE, Araç Proje Müd.), H.Alper Türedi (TSE, Belgelendirme Müd.), Ömer Faruk Çoban (TSE, OMB), Bayram ASLAN (TSE, OMB), Ö. Faruk İlday (TSE, OMB), Yusuf Beştek (TSE,OMB), Ali Ekber Çakar (Mak. Müh. Odası Bşk.), Hakan Havancılar (Makine Mühendisleri Odası, AİTM Komisyonu), Hülya Öztoprak Yılmaz (BSTB, Sanayi Genel Müdürlüğü), İlknur Evcili (BSTB, Sanayi Genel Müdürlüğü), Seyit Ali Özdağ (Hidrokon), Turgay M. Alkan (Özünlü Damper), Göksel Kaçar (EMS Mobil Sistemleri), Mehmet Güvenç (EMS Mobil Sistemleri), Asuman Aydoğmuş Alkan (Nisan Danışmanlık)”.