Eleştiri denildiği zaman aklımıza her zaman olumsuz söylemler gelmektedir ve yine çoğunlukla da eleştiriye açık insanlarızdır. Ama uygulamada çoğu zaman başka durumlarla karşılaşırız. Türk Dil Kurumu’na baktığımız da ise eleştiri kelimesinin sözlük anlamı: Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi, tenkit olarak verilmiştir. Yani öncelikle eleştireceğimiz o şey hakkında bir inceleme yapmamız gerektiği vurgulanmıştır. O konuyu teferruatlı bir şekilde araştırmak, gördüğümüz ya da duyduğumuzla yetinerek kolaycılığa varmaktansa olayların arkasında görünenden başka sebeplerin olabileceğini düşünmek, eğer gerçekten bir şeyleri düzeltme amacındaysak unutmamız gereken bir noktadır.
Bilmedikleri konularda “eleştiri” yapanlar konusunda ise bir hikaye yi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Hindistan’da çok ünlü bir ressam ve bu ressamın bir de öğrencisi varmış. Ressam öğrencisine artık resmini halk değerlendirecek demiş ve öğrencisinin yaptığı resmi meydanın en kalabalık yerine koymuş ve yanına da beğenmediğiniz yerleri kırmızı kalemle işaretleyin diye not düşmüş. Haftalar sonra öğrenci tablosuna bakmaya gittiğinde çarpılardan resminin görünmediğini görünce çok üzülmüş. Öğretmeni ise üzülme resim yapmaya devam et demiş ve yaptığı bir sonraki resmi yine meydana koyarakbu kez resmin yanına beğenmedikleri yeri düzeltmelerini isteyen bir not ve yağlı boya koymuş. Öğrenci bir sonraki gidişince hiçbir resim yapılmadığını görmüş ve çok mutlu olmuş. Ressam ise öğrencisine fırsat verildiğinde insanların ne kadar acımasız olabileceğini gördün. Hayatında hiç resim yapmamış insanlar eleştirmekten sakınmadılar. İkinci durumda ise yapıcı olmalarını istedin ancak onlardan hiçbir yanıt alamadın; çünkü bilmedikleri konu hakkında düzeltme yapmaya cesaret edemediler. Emeğinin karşılığını ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın. Onlara göre senin emeğinin bir değeri yoktur. Sakın emeğini bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenlerle tartışma demiş.
Değerli Okurlarım,
Fırsat verildiğinde insanların ne kadar acımasız olabileceğini hepimiz zaman zaman görüyoruz. Eleştirdikleri konu ile ilgili elini taşın altına koymayan insanlar, kolaycılığa kaçanlardır. Bu nedenle verdiğiniz emekleri görmeyen insanlarla tartışmaktan kaçınmanız temennisiyle…