Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan on dokuz ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, İngilizce Group of 20’nin kısaltması olan G-20 adıyla bilinmektedir.
G-20 üyeleriAlmanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndanmeydana gelmektedir. Milli gelirleri dünya çapında ilk otuz bir içinde yer alan bu ülkeler, dünya ekonomisinin yüzde 85’ini oluşturmakta, ayrıca dünya ticaretinin yüzde 80’ini elinde tutmaktadır.
İlk olarak 1975 yılında düzenlenen zirvede makroekonomi yönetimi, uluslararası ticaret ve gelişmekte olan ülkelerle işbirliği Doğu-Batı ekonomik ilişkileri, enerji, terör, istihdam, çevre, suç ve uyuşturucu, insan hakları, bölgesel güvenlik ve silahsızlanma, kara para aklama, nükleer güvenlik, uluslararası organize suçlar gibi konular görüşülmektedir. Ayrıca uluslararası ekonomik istikrarın sürdürülebilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
G-20 Zirvesi’nin onuncusu,1 Aralık 2014’te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’nin evsahipliğinde 15-16 Kasım günlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Zirvenin gündeminde bu yıl Suriye İç Savaşı, Avrupa mülteci krizi ve Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele konuları da yer aldı. Böylece 2015 G-20 Antalya Zirvesi’nde, ekonomi her zaman olduğu gibi ağırlıklı olarak ele alınmakla birlikte, siyasete de daha çok girilmiş oldu. Dil, din, ırk gözetmeksizin terörle mücadelede ortak davranılmasını, sığınmacı krizi konusunda tüm ülkelerin üzerine düşeni yapmasını, yük paylaşımında koordineli hareket edilmesini temenni ediyoruz. Zira bugün içinde bulunulan durum sadece küresel siyaset için değil, küresel ekonomi için de büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
Dünya ticaretindeki durulmanın nedenleri, IMF ve Dünya Bankası verileri ışığında zirvede tartışılmış, konjonktürel ve yapısal faktörler ele alınmıştır. Yerel reform paketlerinin uygulamaya konularak küresel ticaretin canlandırılması, tüm katılımcıların üzerinde uzlaştığı bir fikir olmuştur.
Bu yıl G-20 zirvesine evsahipliği yapmış olmanın Türkiye’ye pek çok getirisi olmuştur. Ülkemizin küresel ekonomideki yeri daha da görünür hale gelmiştir ve kendi fikirlerini dile getirmesi, alınan kararlarda söz sahibi olması mümkün olmuştur. Zirvenin Antalya’da gerçekleşmesi ise İstanbul dışında da uluslararası organizasyonların gerçekleşebileceği konusunda iyi bir tanıtım sağlamıştır.
Dünya ekonomisine dair zarların atıldığı ve elzem kararların alındığı G-20 Zirvesi’nin, önümüzdeki süreçtehem ülkemizi hem de diğer ülkeleri refaha ve huzura kavuşturmasıdileğiyle.