‘İnsanoğlunun en büyük zaafı, dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanması. Hatta bütün yiyecekleri, hayvanları ve doğayı kendine sunulmuş bir nimet sanıyor. Evren dediğimiz bütün içerisinde, kendisini diğer canlılardan ayrı tutuyor. Çevreyi istediği gibi kullanıyor. Yıkıyor, yok ediyor. Halbuki insanoğlu bu evrende zincirin sadece küçük bir parçası. Bunu reddederek aslında kendisine bir hapishane yaratıyor. İnsanın bu yanılgıdan kurtulması en büyük özgürlük. Tabii bu da tam olarak mümkün olmayabilir ama bu çabanın kendisi de bir özgürlük.’ Einstein’ in en güzel fakat bir o kadar da duyulmamış sözlerinden sadece bir tanesi…
Geri dönüşüm yeryüzünde ve yer altında bulunan kaynakların korunması, hızla tüketilmemesi, sağlıklı ve kabullenebilir bir harcanma hızı ve dengesine oturtulması için insanlar tarafından yapılması aslında kanunen zorunlu olmasa da (henüz), vicdanen zorunlu olarak yapılması gereken en önemli üretim aracıdır. Üretim aracıdır evet; çünkü geri dönüşüme iktisadi açıdan bakacak olursak eğer, ‘kullanım dışı geri dönüştürebilir tüm atık maddelerin ve malzemelerin, çeşitli yöntemler ile ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırılma işlemi’ anlamına geldiğini görürüz.
Dünya üzerinde bir günde ortalama 360 bin kişi doğuyor, 150 bin kişi hayatını kaybediyor ve insanoğlu, tüketmek için sayısını arttırmaya devam ediyor. Başka bir tabirle yaşamak için tüketmek zorunda kalıyor, tüketim yaptıkça da atık üretmek zorunda… Hepimiz çok iyi biliyoruz ki kağıt üretmek için ağaçlar kesiliyor, cam yapabilmek için taş ve kumdan faydalanılıyor, plastik üretmek için bir çok doğal kaynak kullanılıyor ve bu üretimlerin hepsi için yüksek oranda enerji kullanılması gerekiyor. Kaynakların sınırsız olmadığını düşünürsek, hayat standartlarını yükseltmeye çalışırken optimum tüketimi yapmak zorunda olduğumuzu da unutmamak lazım.
Kısa bir maliyet hesaplaması…
– Günde yaklaşık 10 milyon ton CO2 salınımı gerçekleşen, 14 bin hektardan fazla ormanın yok olduğu ve yine günde 45 bin hektardan fazla alanın çölleştiği bir dünyada yaşıyoruz, dünyayı tüketiyoruz. Artık buna dur demenin zamanı gelmedi mi?
– Ülkemizde şehirlerin gelirleri orta düzeyde kabul edilirse, bir ton çöpün toplanması için yaklaşık 50 TL – 120 TL civarında bir harcama yapılmaktadır ve bir ton çöp yönetimi için yapılan 65 TL – 150 TL arasındaki harcamanın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre de yine 4 kişilik bir ailenin günde ortalama 5 kg çöp üretimi yaptığı saptanmıştır. Yılda 2 tona yakın çöp üreten bir ailenin, çöp toplanması ve yönetilmesi için devlete olan maliyeti yaklaşık olarak 220 TL civarında olmaktadır. Ortalama 10 ailenin yaşadığı bir apartmanda ise bu maliyet 2 bin TL’den fazla olacaktır.
– Tek tek bakıldığında küçük olan bu rakamlar, aslında yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı bir orta boyutta bir kasaba için bile yıllık 3 milyon TL civarında bir maliyete neden olacaktır.
En büyük çevre kirliliği cehalettir.
Annelerimizin önceki günden kalmış ekmekleri ziyan etmemek adına, onlardan tatlı, börek, köfte harcı ya da hiç biri olmazsa ıslatıp güvercinlere yiyecek yaptığı, geri dönüşümün ve atık yönetiminin önemini aslında ilk elden görüp öğrenmiş bir toplumuz biz. Bu bilincin hiçbir zaman kaybolmasına izin vermeden, atıkların aslında birer yan ürün olduğunu aklımızdan çıkartmamamız şart.
Geri dönüşüm ile;
– Doğal kaynaklarımız korunur
– Enerji tasarrufu sağlanır
– Atık miktarı azaltılır
– Geleceğe ve ekonomiye yatırım yapılır
Geri dönüşüm, sürekli büyüyecek ve hiçbir zaman düşüşe geçmeyecek tek büyük sanayidir. Günümüzde küresel sanayinin ihtiyacı olan hammaddenin yaklaşık yüzde 50’si geri dönüşüm ve kazanım sayesinde karşılanıyor ve dünya ekonomisindeki payı yıllık 200 milyar dolar civarında. Yine dünya üzerinde bir günde harcanan enerji miktarı 400 milyon (MWh*) olarak hesaplanıyor ve bunun sadece 5’te biri yenilenebilen kaynaklardan üretiliyor. Tüketim bu hızla devam ederse eğer 15 bin gün sonra petrol, 60 bin gün sonra ise doğalgaz kaynakları tamamen tükenecek.
Tehlikenin farkında olmak için belki geç kaldık ama o kadar da geç kalmadık aslında… Kaynak kullanımını, koruma ve tasarruf ile atık üretimini ise atık yönetimi ile kontrol altında tutmamız gerekiyor. Şunu da unutmamak gerekir ki, geri dönüşümden daha önemli tek şeyi atık üretimini en aza indirgemektir.
*Bir saatte harcanan toplam birim enerji.
Başarı Dilekleri ile…
Başarı, her şeyden önce bir ekip işidir ve bu güçlü ekibi bir araya getirdiği için ekip liderimiz Sn. Burhan FIRAT ile her zaman desteğini arkamda hissettiğim abim Engin PİRİNÇÇİ nezdinde tüm ekip arkadaşlarıma başarı; yayın hayatına büyük bir organizasyon olan ARÜSDER ’12 Fuarı ile giriş yapma fırsatını bulan dergimize de yolunun açık olması dileklerimle…