Çevremizdeki birçok insan düzenli ve mutlu bir hayat yaşamak için iş bulma mücadele içerisine girmiş durumda. Anneler, babalar ve yakın akrabalar her gün eş dost kapısı çalarak evlatlarına iş bulmaya çalışıyorlar.
Ülkemizin en büyük sıkıntılarından biri olan İşsizlik sorununu bir türlü gideremiyor, gerekli politikaları üretemiyoruz.
İşsiz olan, cebinde yeterli parası ve düzeni olmayan gençler, ülkemiz için en büyük bireysel ve toplumsal tehdit olmaya devam ediyor.
Türkiye, dünyada işsizlik oranı en yüksek 8’inci ülke.
Türkiye İstatistik Kurumu 2015 Aralık ayı işsizlik oranı verilerine göre;
– İşsizlik oranı 2015 Aralık ayı sonu itibariyle %10,3 seviyesinde gerçekleşti.
– Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılında bir önceki yıla göre 204 bin kişi artarak 3 milyon 57 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık artış ile %10,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde 0,2 puanlık artışla %9,2 kadınlarda ise 0,7 puanlık artışla %12,6 oldu.
– 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,6 puanlık artış ile %18,5 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,4 puanlık artış ile %10,5 olarak gerçekleşti.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)’in yaptırdığı ankette, yüksek öğretim mezunu işsiz sayısındaki artışın yüzde 24,7 olduğu belirtiliyor. Üniversite mezunları Nisan 2014’de işsizlerin yüzde 18,7’sini oluştururken bu oran Nisan 2015’de yüzde 21,3’e çıkmış bulunuyor.
İki milyonu aşkın üniversite mezunu genç iş bulabilmek için yoğun çaba harcıyor. Ailelerin, birçok maddi zorlukla okutup mezun ettiği diplomalı işsizler ordusu her geçen gün artıyor.
Genç işsizlerin çoğalmasında; Devlet politikalarındaki yanlışlıklar, yerli üretimin ve sanayinin yeterince desteklenmemesi, üretmeyen bir toplum modeli, ülke menfaatine olmayan siyasi politikalar, ekonomideki daralma, eğitim sistemindeki çarpıklık gibi birçok faktör sayılabilir.
Uygulamaya dayalı olmayan, kişisel becerileri ön plana çıkartmayan, öz güveni yüksek birey olma yetisinin ön planda olmadığı, diploma verip mezun etme sistemi devam ettikçe genç işsiz ve üniversiteli işsizlerimizin sayısı giderek artmaya devam edecektir.
Mezun olduktan sonra ne iş olsa yaparım mantığı, mezun olmadan önce şu işi yapacağım, kendimi bu işe göre yetiştirmeliyim mantığına dönüşmelidir.