Site icon Radüs Dergisi

Yenilenen Genelgeyle Kışa Hazırlık

Bilindiği üzere şehirlerarası karayollarında seyreden; kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve ‘A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile – 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.

Hava şartlarının gerektirmesi halinde kış lastiği kullanılması zorunluluğu, Bakanlıkça 1 ay artırılabilir. Şehir içi taşımacılıkta ise ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus alınır. Kış lastiği takmayanlara 519 TL ceza ve kış lastiği takılana kadar trafikten men edilecektir.

1. Genelgede kış lastiği tanımı yenilendi. Lastik üzerinde M+S işareti ile birlikte, ‘’ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti”nin bulunması da yeterli olacak.

2. Çivili lastikler de kış lastiği yerine geçecek.

3. Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

Üstünde durulması önem arz eden değişiklikler ise; yarı römork ve römork üzerinde ki tüm lastiklerin kış lastiği olması ve kamyon,çekici,tanker,otobüs ile römorkların lastik diş derinliğinin 4 mm olmasıdır. Kış lastiği takma zorunluluğu sadece ticari araçları kapsamakta ancak; binek araçlarında konuya hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Böylece trafikteki tüm araçların en uygun lastikle seyrinin sağlanması gerçek anlamda yol güvenliği açısından riskleri minimize edecektir. Taşıma sektörünün diğer bir sıkıntısı da kaplama lastiklerdir. Yollarda parçalanmış veya olduğu gibi çıkmış sırt atıkları aşina olduğumuz görüntülerdir. Bu sorunlar Avrupa Birliği’nde R 109 regülasyonu ile çözülmüş olmasına rağmen ülkemizde uygulaması gecikmiştir. Yine de, ‘Motorlu Taşıtlar ve Römorklarının Kaplanmış Havalı Lastikleri İmalatı Uygulaması ile ilgili Yönetmelik’ ile oluşturulmuş olan güvenli kaplama lastik standardını ifade eden, UN/ECE R 108 ve R-109 regülasyonu uygulanmaktadır. Buna göre kaplama lastiklerin Bakanlıkça denetlenerek sertifikalandırılan tesislerde kaplanmış olması gerekmektedir.

Exit mobile version