TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve ARÜS-DER (Araç ve Araçüstü Ekipman ve İş Makineleri Üreticileri Birliği) Araçüstü Ekipmanlar İstişare Toplantısı, 08.10.2012 Pazartesi günü saat 10:00’da TSE’nin Ostim, Ankara’da bulunan merkezinde Otomotiv, üstyapı ve iş makineleri sektöründen birçok üst düzey yöneticinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, sektör ile ilgili olarak genel sorunlar ve zorluklar paylaşıldı. Birçok görüşe yer verildi.
Türk Standartları Enstitüsü Otomotiv Merkezi Başkanı Mehmet Çetin toplantının temel amacının, ekipman üreticilerinin sorunlarını dinlemek ve çözüm üretmek olduğunu belirtti. Sn. Çetin ‘’Otomotivle ilgili tüm standartlar, Makine İhtisas Komitesi altına kurulan Otomotivle ilgili ihtisas komitesinde çalışılacak ve üstyapıyla ilgili tüm çalışmalar bu komitede değerlendirilecek’’ dedi. Ayrıca Otomotiv Merkezi Başkanlığı İstişare Komitesi’nin oluşturulacağını ve bu komitede muhakkak ARÜS-DER’i temsil edecek bir üyenin de bulunacağı bilgisini verdi.
Tadilat Projeleri 2013 Yılı İtibariyle ‘Online’
TSE Otomotiv Merkezi Başkanı Mehmet Çetin, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak uygulamayı üstyapı üreticisi firmalara duyurdu, ‘TSE ve ARÜS-DER ortak çabalarıyla yürütülen bu projenin amacı bütün tadilat projelerini elektronik ortama aktarmaktır. Projeler, belirlenen web sayfasına yüklenmeden önce hangi tip proje olduğu, kimin tarafından hazırlandığı ve tadilatın nerede yapıldığı belirtilecek. Bunun yanı sıra projeyi hazırlayan mühendisin belgesinin geçerliliği online olarak doğrulandıktan sonra diğer adıma geçilecek’ dedi.
TSE 4930 Standardı
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar TSE 4930 standardının güncellenmesinin üretici firmalar için önemini belirtti ve Makine Mühendisleri Odası olarak her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti. TSE, ARÜS-DER, OSD ve Makine Mühendisleri Odasından görevlendirilecek temsilcilerle 4930 standardının altyapısının oluşturulabileceğini söyledi. ARÜS-DER Onursal Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Düzgün, yapısal ve içerik olarak günümüz şartlarına uymayan 4930 standardının düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Yeni Personellerin Uygulama Alanında Eğitimleri
Üniversitelerin görevlerinin akademik düzeyde eğitim ve öğretim sağlamak olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mesut Düzgün, Sektörün en büyük sıkıntısının aldığı personelin, çalıştırdığı uzmanlık alanında, temel düzeyde mühendislik bilgisine sahip olması; ancak spesifik anlamda uygulamaya yönelik bazı konuları bilmemesinin sıkıntı yarattığını ifade etti. Personellerin eğitimine katkı sağlamayı planlayan Gazi Üniversitesi, Makine Mühendisleri Odası ve ARÜS-DER, TSE bünyesinde eğitimlere destek vereceklerini açıkladılar.
Toplantı boyunca bütün katılımcı üretici firmalar sorunlarını dile getirirken, TSE’nin bundan sonra gerçekleşecek tüm üstyapıyla ilgili çalışmalarında ARÜS-DER’in de aktif olarak yer alacağı bilgisi verildi.
Toplantı sonunda söz alan ARÜS-DER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Fırat toplantının sektör için verimli geçtiğini, teknik komiteleri ve çalışmaları düzgün yapıp iletişimi kesintisiz sağladığımız taktirde tüm sorunlarımızın çözümcü noktada olduğunu belirtti. Sorunlarımızı konuştuğumuz takdirde çözülmeyecek hiçbir problemin olmadığını ifade etti ve sonraki toplantılarda daha fazla katılım beklediğini temenni etti.
TSE ve ARÜSDER’den geniş katılım.
Toplantıya: Mehmet Çetin (TSE, Otomotiv Merkezi Başkanı), Burhan Fırat (ARÜS-DER, Yönetim Kurulu Başkanı), Seçkin Kesinbaşoğlu (ARÜS-DER Genel Sekreter, Hidromak Ankara Bölge Müdürü), Ali Ekber Çakar (Makina Mühendisleri Odası Başkanı), Hakan Havancılar (Makina Mühendisleri Odası, AİTM Komisyonu), Emre Bibercioğlu (Has Dorse), Erdem Ergün (OK Kardeşler A.Ş. & OKT Trailer, S.S.H.M), Göksel Kaçar (EMS Mobil Sistemleri, Kalite Yönetimi Temsilcisi), Mehmet Güvenç (EMS Mobil Sistemleri, Üretim Müdürü), Arif Kılıç (Karba Otomotiv, ARÜS-DER AİTM Temsilcisi), İsmail Yiğit Coşar (TSE ATOM), Asuman Aydoğmuş Alkan (Nisan Araç Tip Onay Danışmanlık), Ömer Ünsal (Ünsal Damper), Erdal Aydın (AMC Mühendislik, Otomotiv Bölüm Yöneticisi), Turgay Muhammet Alkan (Özünlü Damper, Teknik Planlama Müdürü), Mahmut Sağdıç (MPG Makina A.Ş.), Hakan Yaman (Koluman Otomotiv, Kalite Güv. Müdürü), Alpay Lök (Fren Teknik Otomotiv, ARÜS-DER Teknik Komite Başkanı), H.Alper Türedi (TSE, Belgelendirme Müdürü), Mustafa Uz (TSE, Tip Onay Müdürü), Ömer Faruk Çoban (TSE, Araç Proje Müdürlüğü), Aytekin Eraslan ( TSE, Araç Proje Müdürü), Ali Bengi (TSE, OMB Uzman), Erkan Vanlı (MPG A.Ş. Konya), Yrd.Doç.Dr. Mesut Düzgün (Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı, ARÜS-DER Onursal Üyesi), Sezai Kolat (TSE, Belge Müdürlüğü), Uğur Süer (Paksan Mühendislik), Serkan Yılmaz (YMZ Otomotiv Mühendislik), Ercüment Gül (Renault Trucks Türkiye & Ortadoğu Ürün Sorumlusu, ARÜS-DER Araç Komisyon Başkanı), Mustafa Gümüş (ARÜSDER, Proje Yöneticisi), Nadi Dalay (Yücel Çelik Kroser, Proje Ar-Ge Yöneticisi), Eyüp Duman (Yücel Çelik Karoser, Üretim Müdürü), Seyit Ali Özdağ (Hidrokon, Proje Ar-Ge Müdürü) katılmıştır.