Fuara bizim gibi MTG desteği ile altı farklı sivil toplum kuruluşu daha katıldı.
Innoprom Ticari Ürünler Fuarı, isminden de anlaşıldığı gibi tek bir sektöre yönelik fuar değildi. Katılan firmaların faaliyet alanlarına bakıldığında farklılıklar hemen göze çarpıyor, neredeyse her salonda her tür ürüne rastlanıyordu. Tabi bu durum ziyaretçi çeşitliliğine de etki etmişti. Direk bir ürün grubunu görmek ve araştırmak için gelen ziyaretçi grubu yerine, ‘bakalım ne varmış fuarda’ diyen bir ziyaretçi grubu göze çarpıyordu. Türkiye’de yapılan, yıllar önceki sanayi fuarlarını anımsatan Innoprom fuarında, göze çarpan önemli bir husus da, alıcıdan çok satıcının olmasıydı. Standı ziyaret eden lojistik ve finans firmaları kendi ürünlerini bize tanıtmaya aynı zamanda Rusya ile yapılacak her tür ticari ilişkide kendilerinin de işin içinde olabileceklerini belirtiyorlardı. Satıcının çok olduğu fuardaki bu yapı, Rusya’nın ülke olarak da içinde bulunduğu durumu özetler gibiydi.
Fuar alanında bir ürün sergileyemediğimiz ve bunun çekiciliğinden faydalanamadığımız için ziyaretçilerin merak edip de soru yağmuruna tuttukları bir fuar olmadı Innoprom. Fuara katılan en büyük Rus firmalarından YOM3 –Ural firmasının Satış Departmanı Başkanı, Evgeniy Gorbachev , tabi ki bizim ürünlerimiz ile ilgilendi ama fuar ortamı daha çok kendi ürünlerini tanıtmaya yönelikti. Dernek olarak faaliyetlerimizden, üyelerimizden, ürün çeşitliliğinden, kapasitelerinden ve ticaret yapılan ihracat noktalarımızdan bahsettik.
Fuar boyunca, Dernek üyelerimizi tanıtmaya yönelik hazırladığımız Türkçe ve İngilizce broşürümüz ile standımızı ziyaret edenlere detaylı bilgi vermek için elimizden geleni yaptık. Bu arada tabi ki Rusya’daki en önemli problem dil sorunu. Avrupa’da katıldığımız fuarlarda İngilizce neredeyse herkesin bildiği ve anlatması gerektiklerini anlatabildiği bir dil olmasına rağmen, Rusya’da İngilizce konuşma oranı düşük, alfabelerindeki harflerden bir anlam çıkarmak bile mümkün olmuyor.
Aslında Rusya uçsuz bucaksız bir ülke olmasından dolayı, ihtiyaçları da oldukça fazla görünüyor. Ama Fuar boyunca belli bir alan dışına çıkılamadığı için özellikle bizim sektörümüzün ürettiği üst yapılı araçların kullanıldığı şehir hayatı çok da sıkı takip edilemedi. Ancak toplu taşımada kullandıkları tramvay, treloybüs ve otobüslerin oldukça eski olduğu gözlendi. Zaten bu konu Çinli firmaların da oldukça ilgisini çekmiş olacak ki, fuarda toplu taşıma konusunda en az 5 Çinli firma stant açmıştı. Ülkemizdeki toplu taşıma aracı üreten firmaların Rusya’da yapabilecekleri çok iş olduğunu düşünüyorum.
Gazprom firmasının tüm Rusya’da etkin olması, doğalgazın ulaşım araçlarında kullanılmasına yönelik bazı çalışmaların yapılmasına neden olmuş. Fuarda çöp kamyonu, çekici, otobüs ve midibüslerini sergileyen bir Rus firması, üst yapılı araçlarının bazılarını sıkıştırılmış doğalgaz (compressed natural gaz – CNG) ile çalışanlardan seçmişti. Sergilenen birkaç araç ise sonradan doğalgaz kullanımı için dönüştürülmüştü. Tabi önemli bir sorunları vardı; sıkıştırılmış doğalgaz istasyonlarının çok olmaması. Türkiye’de de CNG’li araç kullanımı yavaş yavaş ve özellikle Belediyelerdeki toplu taşıma araçlarında kullanılmaya başlanmıştır ama en önemli sorun, bu kullanımın özel kullanıma yayılamamasında CNG dolumu gerçekleştirebilecek istasyonların olmamasıdır. Aynı sorun Rusya’da da göze çarpmakta.
Bu arada fuarda araçlarını sergileyen Rus firması, doğalgazın bir diğer depolanma şekli olan Sıvılaştırılmış Doğalgaz (Liquified Natural Gaz – LNG) ile çalışan bir çekici araç sergiliyordu. Tüm bu uygulamalar Türkiye’deki hem şasi hem de üst yapılı araç üreten firmalarımız için sektörün nereye doğru gittiğini gösteren işaretlerdir.
Rusya’nın önemli bir Pazar olduğu aşikar. Karşılıklı ticaret hacimlerine baktığımızda artı tarafın, enerji ihracatı ile Rusya lehine olduğunu çok kolay söyleyebiliriz. Dolayısıyla, Türkiye için gelişmeye açık, yeni pazarların yaratılabileceği bir ülke olması nedeniyle, Makine Tanıtım Grubu (MTG) tarafından HEDEF PAZAR olarak seçilmiş olması %100 doğrudur. MTG tarafından Rusya’daki ilişkileri düzenleyecek, bir mihmandar gibi çalışacak, onlardan ama bizim için çalışan bir danışmanın seçilmesi de %100 doğru olmuştur. Bizim gibi sektörün temsilcisi sivil toplum kuruluşlarının MTG ile birlikte bulunması, tüm dernek üyeleri için ekstra müşteriler yaratacaktır. Ama Rusya zor bir ülke, bağlantıların kurulabilmesi için illa ki aracılarla çalışılması gerekmekte dil problemi de hatırı sayılır düzeyde. Dolayısıyla, gidip gelme yöntemi ile değil de, bir temsilci belirlenerek, devamlı bu ülke insanları ile iç içe olan bir yapının oluşturulması gerektiğidir. Eğer böyle bir yapı kurulabilir ve bu organizasyon Türkiye’deki üyelerimizin ürünlerini tanıtmaya ve pazarlamaya yönelik çalışmalar yürütürse, kısa bir süre içinde olmasa da 3-5 yıl içerisinde başarının geleceğine inanmaktayım.
Derneğimizin üyeleri, dünyanın farklı farklı bölgelerine pazarlama faaliyetlerinde yoğunlaşmakla birlikte, 50 den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedirler. Rusya bu ülkeler arasında şimdilik neredeyse yer almamaktadır ama alması yakındır. MTG’nin yürüttüğü Türkiye’nin makine üreticilerini ve derneklerine bağlı sektör oyuncularını tanıtmaya yönelik faaliyetleri, bu pazarda kısa sürede yer almamızı sağlayacaktır.