Şüphesiz her işletme, büyümeyi, karlılığı ve geleceğe taşınarak kalıcı olmayı amaçlar. Bunları gerçekleştirebilmek için de faaliyet alanlarının tüm süreçlerinde organizasyon yapısı ve stratejik yaklaşımlarında yenilikler yapması gerekir.
İşletme yönetimi, dalgalı bir denizde en uygun rotayla, en iyi ekip, araç ve teçhiziyle, gemisini gideceği limana güvenle çekebilen, kaptan ve tayfasına benzer.
Organizasyon yapısı sadece kutucukların içine kişileri yazmakla oluşturulmaz. Performans yönetimi, amaç birliği, teşvik ve yetkinlik geliştirme sistemleri, belirlenen stratejik hedefle uyumlu olmadığında önemli ve temel sorunların yaşanmasına neden olur. Bu sebeple, büyümeyi hedefleyen şirketler organizasyon yapılarını, hızlı karar alabilen, bu kararları tutarlı bir şekilde uygulayabilen yetki ve sorumluluk duygularına sahip kişilerle, organizasyon yapılarını yalınlaştırıp karar sürecini hızlandırabilecek bir yapıya kavuşturmak zorundadır.
Lider ve onun etrafında şekillenen ekip her zaman başarının en önemli faktörleri arasında sayılmıştır. Stratejik planlaması, motive ve kontrol etme gücü, iletişim becerisine sahip, güven verebilen, belirli amaçlara ekibini yönlendirerek amaç birliği sağlayabilen bir yönetici, en zor koşullarda bile ekibini, kapasitelerinin üzerine çıkararak çok önemli başarılar elde etmiştir. Bu durum, ’Aslan komutasındaki tavşanlar ordusu. Tavşan komutasındaki aslanlar ordusundan daha iyidir’’sözüne istinaden liderliğin başarıda belirleyici unsur olduğunu ortaya koymaktadır.
Stratejik yenilik yapmak, kendi alanında yeni ve açık bir rekabet düzlemine sıçramaktır. Stratejik yenilik kendi alanında farklılık yaratarak başarılı olmanın temel unsurlarından biridir. İşletmelerin başarılı olmasının ölçütü, büyük ya da küçük olmaları değil, hızlı ve doğru karar alarak hareket edebilmeleri ile ölçülür. Rekabetin giderek yoğunluk kazandığı işletmeler dünyasında, büyük ve hantal balık olanlar değil, hızlı balık olanlar başarılı olur. Strateji belirlerken hızlı, dinamik ve akılcı hareket edilerek konjonktürel durumlar öngörülmeli ve en etkili stratejik konum belirlenmelidir. Karınca ve balığın sonlarını belirleyen durumları fark edenler hiçbir koşulda yem olmazlar.
Özetl, tüm bu faktörlerle hareket edebilen ve bunları bir yönetim sistemi altında toplayıp uygulayabilen işletmelerin başarıları asla tesadüf olmayacaktır. Doğru yerde doğru oyuncuyu oynatan, taktiksel farklılık yaratarak kazanmayı yaşam biçimi haline getirerek bu formayı, oyuncularına motivasyonla giydiren liderler ve takımları kazanmaya devam edecektir.
Yenilik yapan yenilmez.
Candan GENCEROĞLU