Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Dünya çevre günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Çevre” sorunlarına dikkat çekerek yetkililerden duyarlılık beklediklerini söyledi. Doğan, “Çevre; yeryüzündeki tüm canlıların eşit önem seviyelerinde (hayvan, bitki ve insanların) birbiriyle etkileşimde bulunarak yaşamlarını sürdürdükleri, dengeler üzerine kurulu bir ortamdır” diyerek, çevresel sorunlara kalıcı çözümler üzerinde çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.
“5 HAZİRAN ÇEVRESEL MÜDAHALELERE KARŞI MÜCADELE GÜNÜDÜR”
Artan nüfus ve sanayileşmenin getirdiği çevresel sorunlara dikkat çekmek, geçici çözümler yerine, kalıcı bütünsel çözümler sunmak amacıyla; 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan kararla 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, “5 Haziran ülkemiz, bölgemiz ve Adana açısından değerlendirildiğinde ise yaşanan birçok çevresel tahribatın sonucu kutlanacak bir gün olmadığı, bu çevresel müdahalelere karşı mücadele günü olduğu ortadadır” dedi.
Doğan daha sonra şunları söyledi;
“Evet; çevremiz, doğamız, yeşil alanlarımız, meralarımız, toprağımız, havamız, suyumuz ortak değerlerimizdir. Bu değerler üzerinde tüm insanlığın eşit seviyede bir yaşam hakkı vardır. Bu değerleri ne birileri, ne bir grup fazlaca kullanma ya da kirletme hakkına sahip değildir. Ortak değerimiz çevreye insanoğlunun kendisinin belirlediği sınırlardan daha fazla müdahalede bulunulursa, kendi dışındakilerin yaşam hakkına müdahale olarak görülmelidir.
“ÇEVRE SORUNLARI ÇEŞİTLİLİK GÖSTEREREK ARTIYOR”
Artan nüfus ve gelişen teknolojilere ayak uydurmak istenirken, tüketim alışkanlıkları değişmekte ve dünyada olduğu gibi Çukurova bölgemizde de, çevre sorunları her geçen gün çeşitlilik gösterip artmaktadır. Çevresel sorunlar artmakta lakin çözüm bulma yönünde hizmet üretme ters orantılı olarak azaltılmaktadır. Bu durum mesleğimizin görevli ibaresiyle itibarsızlaştırılıp, bu ibarenin farklı meslek gruplarına yaptırılmaya çalışılması ve istihdamdaki yetersizlikle net olarak görülebilir.
2015 yılının Aralık ayında Paris İklim Zirvesi Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu zirveden Kyoto Protokolü`nün süresinin dolduğu 2020 yılının sonrasındaki sürece dair bir anlaşma çıkmıştır. Ülkemiz bu anlaşmayı koşulsuz imzalamış ve bu durum tüm kesimlerce olumlu olarak karşılanmıştır. Lakin anlaşma çok önemli bir adım olsa da hali hazırda ülkemizde 22 kömürlü termik santral aktif olarak çalışmakta, 80 adet santralinde yapımı planlanmaktadır.
“ÇEVREYE KARŞI SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ VARDIR”
Çevreye karşı sosyal sorumluluğumuzun bulunduğu aktaran Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı;
“Meslek odamızda bu sorumluluk bilinciyle ilimizde ve bölgemizde 2 dönemdir aktif olarak kendini var edebilmiştir. Bu süreçte korkusuzca; ortak değerimiz olan çevre ve doğanın tahribatlarına karşı, yaşamın sürdürülebilirliğini savunmaya devam etmektedir”