Çin ekonomisine en büyük katkıyı yapan işadamlarını bünyesinde barındıran Şangay Sanayi ve Ticaret Federasyonu üyeleri İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) merkezini ziyaret ettiler.
Şangay Sanayi ve Ticaret Federasyonu Başkan Yardımcısı Zhang Runbin önderliğinde 14 işadamı Türk işadamları ile işbirliği için görüşmelerde bulundular. İMDER Başkanı Halil Tamer Öztoygar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyaretten memnun kalan Zhang Runbin “Türkiye’yi ve İstanbul’u çok beğendik. Büyük inşaat işleri yapıyoruz. Birlikte Türkiye’de inşaatlara imza atabiliriz” önerisinde bulundu.
Çin’in 2.2 trilyon dolarlık ihracatının, 400 milyar dolarlık bölümünü gerçekleştiren Şangay Sanayi ve Ticaret Federasyonu’na üye 9 firmanın temsilcileri İMDER’in Maltepe’deki merkezinde düzenlenen iş buluşmasına katıldı.
İMDER ve TÜÇSİAD heyeti, tünel makineleri, personel yükseltici ekipman üreten ve Çin’e yatırım yapan ve en büyük ihracat gerçekleştiren Türk firmaları ve Şangay’dan gelen 9 firma toplantıya katıldı. Zhang Runbin ve Halil Tamer Öztoygar’ın ikili görüşmesinden sıcak mesajlar verildi. Runbin “2.2 trilyon dolar ihracatı olan Çin’in 400 milyar dolarlık bölümünü Şangay’daki işadamları sağlıyor. Benim şirketim finans ve inşaat işleriyle uğraşıyor. İnşaat yaparken de makine gerekli. Şangay firmaları Çin’deki ilk yüz içindeler. Honkgong’da da inşaatlar yapıyoruz. İki gökdelen yaptık. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler gelişiyor. Farklı sektörlerden Çinli firmalar Türkiye’ye geliyor. Çin çok gelişti. Ancak Şangay’daki firmalar Çin’in geneline bakıldığında daha da büyüdüler. Üyelerimizin en küçük ölçeklisi yıllık 20 milyar dolar civarında iş yapıyor. TÜÇSİAD (Türk Çin
Sanayici ve İşadamları Derneği) kanalıyla daha da yakın ilişkilerimiz olacak. Türkiye ile ortak inşaat işleri yapabiliriz” dedi.
İMDER Başkanı Halil Tamer Öztoygar, “Bizim üyelerimiz Türkiye’deki büyük holdingler ve markalar. Önemli bir misyon üstlendik. Türkiye’de bizim sektörümüzde üretim ve imalat yapan, iş yapan firmaların yüzdü 93’ü üyemiz. Daha da büyüyeceğiz. Çin ve Türkiye arasında birçok iş birliği noktası var. Bunun için misafir işadamları ile el ele vereceğiz” dedi.
Halil Tamer Öztoygar “TÜÇSİAD ile kardeş dernek antlaşması imzaladık. Bu iş birliği sayesinde Çin’de daha çok firmaya ulaşabileceğiz. 20 milyar dolarlık bu maddi gücü Türkiye’ye çekmemiz gerekiyor. Bu toplantı sayesinde hem finans hem de inşaat işleriyle uğraşan 70 milyon nüfuslu Şangay’ın ilk 100 firması içinde olan firmalarıyla görüşmeler yapıldı. Şangay Sanayi ve Ticaret Federasyonu’nu kardeş dernek olarak görmekten mutluluk duyacağız. Ayrıca kendilerini İstanbul’da ağırlamaktan da çok mutluyuz” diye konuştu.
Çin’le ticari ilişkilerde büyük katkılarda bulunan TÜÇSİAD (Türk Çin Sanayici ve İşadamları Derneği) iş birliğiyle Türkiye’de bulunan Çinli işadamları ile yapılan görüşme 3 saat sürdü..
70 binden fazla üyesi olan Şangay Sanayi ve Ticaret Federasyonu Başkan Yardımcısı Zhang Runbin, “Her sene 10’dan fazla yurtdışı seyahatlerine çıkarak yeni iş birlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çin ekonomisinin büyümesiyle birlikte devlet Çinli firmaların yurtdışına açılmalarını istiyor. Yurtdışında yatırım yapmamızı destekliyorlar. Türkiye’deki ikili dayanışma ve fikir alışverişimizi iş birliğine dönüştürmek adına daha çok çalışmalıyız. İMDER’in çok ciddi faaliyetler gerçekleştirdiğini gördük. Burada dostlarımızı ziyaret eder gibi olduk. Türkiye’de iş ve inşaat makinesi sektörünün geleceğinin çok iyi olduğunu gördük. Potansiyel ticari fırsatların çok olacağına inanıyoruz. Daha çok yatırım fırsatları bulabilmek için sizlerle fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Türkiye’nin bu kadar güzel olduğunu tahmin etmemiştim ” diye konuştu.
Toplantıda Türkiye iş ve inşaat ekipmanları sektörü hakkında bilgiler veren İMDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy, “İMDER olarak ülkemizdeki sektörümüzün yüzde 93’ünü temsil ediyoruz. 2023 vizyonu doğrultusunda, 8 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat, 22.000 adet iş ve inşaat makinası yıllık satış adedi ile dünyada ilk 8, Avrupa’da ilk 3 pazar arasına girmeyi hedefliyoruz” dedi.
En büyük amaçlarından birinin sektör kuruluşlarını bir araya getirerek onların sorunlarını çözmek olduğunu ifade eden Faruk Aksoy, “Sektör ile devlet arasındaki diyaloğun kurulması, arttırılması ve çıkarılacak tüm resmi tebliğ, kanun, mevzuat, standartların hazırlanması, ortak çalışmaların gerçekleştirilmesi, AB ve Dünya entegrasyonunun sağlanması için çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’nin yatırım alanında geliştiğini ve gelişmeye devam edeceğine dikkat çeken Faruk Aksoy sözlerine şöyle devam etti: “2023 yılına kadar 400 milyar dolarlık Türkiye kentsel dönüşüm projesinin tamamlanması planlanıyor. 50 şehirde büyük alt yapı ve üst yapı inşaatları devam ediyor. Yine 2023 yılına kadar 140 milyar dolarlık enerji yatırımı gerçekleştirilecek ve 35 şehirde yeni doğalgaz hatları yapılacak. Bunlar gibi daha birçok yatırım Türkiye’de gerçekleşecek. Türkiye şuan da Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi arasında yer alıyor hedef ise ilk 3 arasına girmek.”
İş ve inşaat makinaları sektöründe Avrupa’nın 4. Büyük ülkesinin Türkiye olduğunu vurgulayan Faruk Aksoy, “Ekonomi bakanlığıyla beraber yürütülen projesi kapsamında uluslararası ilişkileri geliştirmek amacıyla devlet 3 milyon dolar destek sağlıyor. Bizde ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Türk iş ve inşaat makinaları sektörü olarak 127 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Rusya pazarı yüzde 50 daraldı. Avrupa’daki diğer ülkelerde de yüzde 30-50 arasında daralma gerçekleşti. Bu nedenle Türkiye’ye ilgi daha çok arttı. Çin iş makinaları ise yüzde 20 daraldı” dedi.
Nitelikli eleman yetiştirmeyi ilke edindiklerini ve bu konuda öncülük ettiklerini belirten Aksoy, “7 Bölge 7 Okul Projesi kapsamında iş makinası alanında eğitim verecek yedi ayrı meslek lisesini yeni teknoloji ve eğitimde ihtiyaç duyduğu ekipmanla donatarak çağa uygun hale getiriyoruz. Malatya, Sivas, Elbistan, Batman, İzmir, Bursa ve Trabzon’da bulunun Endüstri Meslek Lisesi ziyaretlerinin Eğitim Komitesi’nin himayesinde ve işbirliğinde faaliyetlerini gerçekleştiriyor” bilgisini verdi.