Çöpler beraberinde üç sorun doğurur: Toplama , Depolanma, Yok edilme
Çevre korumacıların çöp konusuna ağırlık vermesi; halkıda evlerde alınan çöplerin yok ediliş biçimiyle ilgilenmesine sebep olmuştur. Aynı zamanda yerel yönetimlerde çöplerin atılabileceği arazi bulmakta zorlanmaktadır. Çoğu ülkede eskiden uygulanan açık çöplük sistemi yetersiz olduğu, kötü bir görünüm verdiği, ekonomik olmadığı ve tehlike yarattığı için bırakılmıştır. Ülkemizde de son zamanlarda Geri Dönüşüm Dönüştürme projeleri gündeme gelmektedir. Peki geri dönüşüm işlemi nasıl yapılmaktadır.
Katı Atık İçin Çözümler
Gömme : Bu seçenekte nüfustan uzak, tarımda kullanılmayan çorak araziler seçilir. Buralarda geniş ve derin çukurlar açılarak çöpler bu çukurlara doldurulur. Çukurların üstü sızdırmayı engelleyen yalıtım malzemesiyle kaplanır. Toprağın örtülmesi ile gömme işlemi tamamlanır.
Yakma : Türkiye’de kullanılan ikinci sistem olan yakma yöntemi ise yaratılan çöp dağlarının kendi içinde zamanla oluşan karbon gazının yardımı ile tutuşturularak içten içe yakılmasıdır.
Bu yöntem konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından gelişi güzel yapılmaktadır. Dolayısıyla sorunları beraberinde getirir. Çünkü yakma işlemi, çöp dağları içinde olan karbon gazı miktarı ölçülmeden yapıldığında; gazın fazla olması halinde ani patlamalara, can ve mal kaybına yol açacaktır.
Piroliz : Birçok gelişmiş ülkede çöp yığınlarını ortadan kaldırmak için yakma ve gömme işlemleri yerine çöpün değerlendirildiği, atıkların içindeki işe yarar kısımların geri kazanıldığı piroliz işlemine başvurulmaktadır.
Piroliz anlaşılır bir dille; çöp yığınları içindeki cam ve metallerin ayrılmasından sonra geriye kalan ve işe yaramaz gibi görünen organik maddelerin; hava kullanılmadan ısıtılarak gaz, sıvı yakıt ve kömüre dönüştürülmesidir.
Dönüşüm Çevreyi Nasıl Korumakta
► Doğada cam şişe 4 bin yılda, plastik bin yılda, ciklet beş yılda yok olmaktadır.
►1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmakta.
►1 ton lastik atığın geri dönüşümü ile %95 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor.
►Dünya kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa her yıl 8 milyon hektar orman alanı korunabilir.
►Aleminyum atıklar geri kazanıldığında kirletici baca gazı emisyonu %99 azalmakta.
►1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesini önlemek mümkün.