“HA Uluslararası İş ve Politika Geliştirme Şirketi” kurucusu ve Alman “DAT Bergbautechnik” şirketi Türkiye temsilcisi Dr. Hakan AKBULUT ile ARÜSDER derneği genel merkezinde Radüs dergisi olarak bir röportaj gerçekleştirdik.
İlk olarak iş hayatınız ve şirketinizin kuruluşu ile ilgili bilgi almak istiyoruz.
Biz yaklaşık dört yıl önce kurulan yeni bir şirketiz. Şirketimizi 2011 Eylül’ünde Ankara’da kurduk. Daha önce Dışişleri Bakanlığında görev yaptık. Yurtdışında çeşitli ülkelerde işbirliği partnerlerimiz var. Öte yandan Düsseldorf’ta da halen bir irtibat ofisimiz bulunmaktadır.
Şirketimiz bir danışmanlık şirketi olarak kuruldu ve ana çalışma alanımız firmalarımıza kurum ve kuruluşlarımıza yurtdışına yönelik danışmanlık hizmeti vermektir.Yurtdışından da Türkiye’ye yönelik ilgi ve talepleri olan şirket ve kurumlara da danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Danışmanlık dışında bazı farklı alanlarda ve sektörlerde de faaliyet gösteriyoruz. Bu alanlar içerisinde madencilik sektörü bizim geleceğe yönelik Amiral gemimiz.
Madencilik alanında Alman DAT şirketininTürkiye temsilcisisiniz. DAT konusunda biraz detay bilgi verir misiniz?
Alman “DAT Bergbautechnik” şirketi, yeraltı madenciliği konusunda uzmanlaşmış bir şirkettir. Hedefimiz, müşterilerimizi her alanda güçlü kılmak ve yeni ürünlerimizi ve bilgi birikimimizi müşterilerimize sunmaktır. Ürün yelpazemiz uzun ayaklıözel kalkanlardan, tahrik gerisi tertibatlara, elektronik olarak kontrol edilen sabit pompa istasyonlarından, boru veya hortum hatlarından oluşan besleme hatlarına, elektronik kontrollü filtre sistemlerinden, tüm valfleri içerecek şekilde tasarlanmış elektronik ve hidrolik kalkan kumandaları ve hidrolik piston ve zemin vanalarına kadar uzanmaktadır. Bu ürünlerde bazıları maden dışı alanlarda da kullanılabilir (Tünellerde, bazı hidrolik makine ve pompalarda vs..).
Bu ürünlere ilişkin detaylı bilgilere www.hakanakbulut.eu adresindeki web sitemizden ulaşmak mümkündür.
Türkiye’deki çalışma alanlarınızdan bahsedermisiniz?
Biz şirket olarak çeşitli madencilik firmalarına ürünlerimizi veriyoruz. Park Termik Ciner Grubu ve İmbat Madencilik, Türkiye’de önde gelen iki yer altı madenciliği kuruluşudur ve aynı zamanda müşterimizdir. Bahsetmiş olduğum iki kuruluşun yanısıra diğer bazı maden firmalarınada ürünlerimizi veriyoruz.
DAT ürünleri teknolojik anlamda son derece gelişmiş ürünlerdir.
Üzülerek söylemeliyim ki; Türk yeraltı madenciliği yeterince gelişememiş ve halen mekanize sisteme geçememiş durumdadır. Maden İşleri Genel Müdürlüğüistatistiklerinden yola çıkacak olursak yaklaşık 500 yeraltı ve yerüstü maden işletmesibulunmaktadır. Maalesef bu maden işletmelerinin %2‘lik bölümünde mekanize ve yarı mekanize çalışma yapılabilmektedir. Aslında mekanize sisteme geçilmesi durumunda Türkiye’de başta kömür olmak üzere yeraltı madenciliğinin çok gelişmesi söz konusu olabilir. Klasik sistemlerle bir verim alınıyorsa, mekanik sistemlerle bunun katlarca üzerinde verim alınabilir.
Maden sektörüne yapılan yatırımlar da istenilen ölçüde değildir.Ben bir hususu burada özellikledikkatinize getirmek istiyorum;Temsilciliğini yaptığımız DAT firması büyük projeler olması durumunda, finansmanı dakendisi Almanya’dan getirebilecek durumdadır. YaniDATfirması hem finansmanı sağlıyor, hemde kendi ürünleri ile maden firmalarının ihtiyaçlarını karşılıyor.
Madencilik sektöründe Türkiye ile yurt dışı karşılaştırıldığında Türkiye’nin durumu nedir?
Maalesef Türkiye’de yeraltı madenciliğinde yeterince gelişmemiştir. ÖrneğinRusya’dan bile 30 yıl gerideyiz. Öte yandan yakın zamanda duyduğum bir haber beni sektör açısından üzdü ve sizinlepaylaşmakistiyorum. Yakın zamanda bir mevzuat düzenlemesine gidildi. Düzenlemenin konusumadenlere kullanılan ATEXbelgeli ürünler ile ilgilidir. Normal şartlarda ATEXbelgeli ürünler güvenilir, Avrupa bazlı ürünlerdir ve daha önce tüm madenlerde kullanılması istenmekte idi. Bu ürünlerinkullanılması zorunlu iken bu zorunluluk 2020 yılına kadar askıya alınmış durumdadır. Bence bu durumsektör açısından son derece üzücü bir gelişmedir. Belki ATEX belgesiz ve daha ucuz makine ve ekipman ile maden çıkarılabilir ama sektörün gelişmesi açısından bu yeni uygulamayı üzücü bir gelişme olarak görüyorum.
Madencilik dışında faaliyetleriniz hakkında da biraz bilgi verebilir misiniz?
Daha önce belirtiğimiz gibi ana iş kolumuz danışmanlıktır. Danışmanlık çerçevesinde özellikle yurt dışından Türkiye’ye gelen, Türkiye’deki pazarda yer almak isteyen çeşitli firmalara danışmanlık hizmeti veriyoruz. Yaptığımız bu danışmanlık çok farklı sektörlerde olabiliyor. Türkiye’de sektörün en iyileri ile işbirliği partnerliklerimiz vardır.
Avrupa’da da iş partnerlerimiz bulunmaktadır. Bu partnerler aracılığıyla Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerden bize başvuran firmalara danışmanlık yapıyoruz. Öte yandan Türkiye’den Almanya ve bazı Avrupa ülkelerine açılmak isteyen, bu ülkelerde işbirliği partnerleri bulmayı arzu eden, daha fazla ihracat yapmayı düşünen firma, kurum ve kuruluşlara da çok yönlü destek veriyoruz.
Önümüzdeki dönemde DAT ürünleri ile ilgili işbirliğini düşündüğünüz kuruluşlar var mı?
Çeşitli kuruluşlar bize DAT ürünleri ile ilgili işbirliği için başvuruyorlar. Bu kuruluşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu kuruluşlardan bir tanesi de PROFIMAK’tır. Uzun dönemde PROFIMAK ile bir işbirliği yapmayı düşünüyoruz.
Önümüzdeki dönemde bu tür yeni işbirliklerinin hem DAT ürünlerinin Türkiye’de tanıtımına hem de Almanya’da bulunan DAT firmasının Türkiye’deki firmalarla tanışmasına vesile olacağına inanıyoruz.