Bu kaçınılmaz bir sonuç. Tecrübe gereği zaten tüm sanayiciler ve üreticiler buna hazırlıklıdırlar. Türkiye’deki fabrikalarda yaz tatilleri belli aylarda yoğunlaşmaz ama Avrupa’daki fabrikalar genelde tatilleri Ağustos ayına getirmeye çalışırlar. Bunu bilen sektörün oyuncuları da, ona göre pozisyon alır ve siparişlerinin teslim sürelerine 1 ay eklerler eğer Ağustos ayına denk geliyorsa teslimatlar. Buna benzer bir şekilde yürür işler ülkemizde de Ramazan ayı için. Türkiye’de Ramazan ayı hangi döneme gelirse gelsin, bizler de işlerin yavaşlayacağını biliriz ve ona göre pozisyon alırız.
Haziran ayındayız ancak aklımız Kasım ayında düzenleyecek olduğumuz 4.ncü ARÜSDER Araç, Araçüstü Ekipman İş Makinaları ve Yan Sanayi Fuarında.
27 Nisan tarihinde Almanya’da genel kurullarına katıldığımız VAK Derneği, Kasım ayında düzenlenecek fuara katılacaklarının bilgisini verdiler. Derneğimiz ve özellikle araçüstü ekipman üreticileri için önemli bir haber. Tahminimiz onlarla birlikte, Avrupa’dan sektörlerinde etkin firmaların fuarımıza katılacağı yönünde.
Bu yazı yayınlanmadan önce, Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunun listesi yayınlandı. Net rakamlar olmasa da açıklanan verilere göre, Türkiye’deki ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yapılan net satışların %50’sinden fazlasını İstanbul ve Kocaeli bölgesi yapıyor. Türkiye’nin yüzölçümü 783.562 km2, oysa Kocaeli’nin 3.626 km2, İstanbul’un ise 1.539 km2. Toplam 5.265 km2 tutuyor iki şehrin toplamı. Türkiye’ye oranlarsak, %0,67 ‘ye denk geliyor.
Yani çok dar bir alana sıkışmış değil miyiz?
Ülkemizin topraklarını daha verimli ve daha homojen kullanmalıyız diye düşünüyorum. O bölgede olacak beklenmedik bir olay, tüm Türkiye’nin başına dert olacak gibi görünüyor.