MTG Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz, Makine Tanıtım Grubu’nun yürüttüğü çalışmaları ve en son katıldıkları Bauma fuarına ilişkin izlenimlerini bizlerle paylaştı.
Makine Tanıtım Grubu’nun temsil ettiği kitle hakkında bilgi verebilir misiniz?
En kısa anlatımı ile Türk Makine Sektörünü temsil ediyoruz. Aslında yurt dışında, her zaman Türkiye’yi temsil ettiğimizin de bilincindeyiz. ARÜS-DER gibi Makine Sanayi Sektör platformuna üye tüm dernekler de bu temsil çabamızda bize destek veriyorlar. Onlarla birlikte, çalışma konularına uygun fuarlara katılmaktayız.
Makine Tanıtım Grubu olarak daha önce Bauma fuarına katıldınız mı, izlenimlerinizi alabilir miyiz?
Bu MTG olarak ilk katılımımızdı. Ondan bir hafta önce Hannover Sanayi Fuarı, arkasından Bauma’da Makine Tanıtım Grubu’nun standı vardı. Her iki fuarda da, çeşitli etkinliklerle bazen toplu olarak, bazen de birebir görüşmelerle makine sanayimizin gücünü anlatmaya çalıştık. Her iki fuarda da sanayicimizin çok profesyonel olduğu belliydi. Bauma’nın problemi katılımcıların istediği genişlikte yer alamamaları ve birçok firmanın da istediği halde yer alamamış olmasıydı. Fuar yetkilileri ile yaptığımız görüşmede, bu fuarın Türk sanayisini yansıtamadığını, bizlere 20,000 metrekareden az yer verilmemesi gerektiğini, Türkiye’nin 2023’e kadar planlanan yatırımları ile hem iyi bir müşteri, hem de iyi bir tedarikçi olduğunu anlattık. Almanya’nın da bizim için birinci sıradaki müşteri olduğunu söyledik. Hannover fuarına partner ülke olduktan sonra katılımcısı azalmayan tek ülkenin Türkiye olduğundan dem vurarak, Türk sanayicilerinin Bauma’ya olan ilgisinin bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini, komşularımız ve Kuzey Afrika ülkeleri için Türkiye’nin bir üs olarak kullanılabileceğini anlattık. Bauma’yı bir cümle ile özetlememi isterseniz, bulunulması gerekli bir fuar. Bir arada kurulacak baskı ile bu fuarda varlığımızı daha fazla hissettirmeliyiz. Geçen seneye göre, alan ve firma sayısı %50 artmasına rağmen, hala sırada bekleyen 70 firma var.
Fuarda tanıtım faaliyetlerine büyük yer ayırdınız, bunun sebebini öğrenebilir miyiz, tanıtım faaliyetleriniz diğer uluslararası fuarlarda da devam edecek mi?
Bauma istediğimiz gibi olmadı aslına bakarsanız; çünkü Hannover’e göre daha katı kurallar var, ilk katılanlar için çok kısıtlayıcılar… Hannover’le ilgili çıkan haberlerde, Türkiye’den “partner olmadığı halde en aktif ülke” olarak bahsedildi, “Türkiye rüzgarı” esti denildi. Bauma’da da bu yapılabilir; ancak fuarın bizlere daha fazla alan ayırması lazım. Almanya başta olmak üzere, kıta Avrupası ve Amerika’da bu tür faaliyetlerimiz devam edecek. Amaç, önce Türkiye algısını değiştirmek. Avrupa’da çoğunluk bizi, turizm ve tarım ülkesi olarak görüyor.
Türkiye’nin makine ihracatı konusunda geldiği son noktayı değerlendirebilir misiniz?
Makine İhracatçılar Birliği’nin kuruluşundan bu yana geçen 11 yıllık sürede ihracatımız 10 kattan fazla artış gösterdi. Kanımca işin zor yanıydı; çünkü makine sektörünün Türkiye’de bir lobisi, bir birlikteliği yoktu. Geçtiğimiz yıla kadar bir stratejimiz yoktu. Bundan sonra kalitemizden ödün vermeyerek çok daha kolay ilerleyeceğimizi düşünüyorum. Çok yakınımızdaki Avrupa bizi tam tanımıyordu, yaptığımız çalışmalarla onların ilgisini çekmeyi başardık. Bundan sonra yılda %20’lik bir artışla 2023 hedefimiz olan 100 milyar makine ihracat cirosuna ulaşmak çok gerçekçi bir hedef…
Eklemek istedikleriniz?
ARÜS-DER Başkanı Burhan Fırat fuarda bizimleydi. Üyelerin kataloğunu ilgililere verdik. Derneğinizin tüm üyeleri için fırsat yaratacak bir fuar olduğunu düşünüyorum. Ancak katılmak isteyenler başvurularını bir an önce yapmalı. Türkiye 3 yıl sonrasına plan yapılabilecek bir ülke. Biz de, 3 yıl sonrasına daha aktif olma düşüncesindeyiz.