Türkiye’de veya yurtdışında tescil başvurusu; doğrudan başvuru ve uluslararası anlaşmalar yolu ile sağlanmaktadır. Markalar için Uluslararası tescile ilişkin en çok bağlı kaldığımız ve tercih ettiğimiz anlaşma MADRİD PROTOKOLÜ’ dür.
Mavi ile işaretli ülkelerde Madrid protokolü çerçevesinde WIPO ‘ ya başvuru dosyalanabilmektedir.
WİPO
BİREYSEL
OAPI
ARIPO
BENELÜX (BELÇİKA, HOLLANDA VE LÜKSEMBURG),TOPLULUK MARKASI (COMMUNİTY TREDEMARK –CTM),ARIPO,OAPI, gibi bölgesel sistemler kullanılarak da uluslararası marka başvurusu yapılabilmektedir.
Madrid protokolü Türkiye de 1 ocak 1999 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. 2013 yılı itibari ile üye sayısı 91 olmuştur. Bu mükemmel sitemin sağladığı avantajlar sebebi ile Türkiye’den uluslararası marka müracaatı kapsam dahilindeki ülkelerde TPE menşei ofis aracılığı ile WIPO ya yapılmaktadır.
İmkan ve özelliklerinden bazıları;
1) Markaların tek bir başvuru yapılarak ve tek bir dil kullanılarak birden fazla ülkede (protokole taraf ülkelerde) uluslararası tescilinin sağlanması,
2) Marka tescil edildikten sonra yapılacak olan (unvan veya adres değişikliği, devir, mal ve hizmet listelerinde kısıtlamalar gibi) değişikliklerin ve yenilemelerin tek bir işlem aracılığı ile uluslararası sicile kaydının sağlanabilmesi,
3) Başvuru için ulusal başvuru yeterli görülmesi,
4) Üye ülkeler için başvuru sonuçlandırma süresi 18 ay olması,
5) Ücret sistemini ülkeler kendilerinin belirlemesi,
6) Markanın orijin (menşe) ülkede 5 yıldan sonra iptali diğer ülkeleri etkilemeden, ulusal tescile dönüştürülebilmesidir.
Globalleşen dünyada, özellikle ihracat yapan ya da yurtdışı iştirakları söz konusu firmalarda, yurtdışı marka tescilinin gerekliliği tartışılmayacak bir husus haline gelmiştir. Gümrük uygulamaları ve ülke mevzuatları tescil şartı oluşturmuştur. Zira marka tescilinde koruma ülkeseldir ve yalnızca tescili yapılan ülkelerde koruma sağlar.
Son dönemde devlet desteği özellikle yurtdışı işlemleri için oldukça iyi imkanlar sunmaktadır.
Ekonomi Bakanlığı YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM FAALİYETLERİNİ, yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolar’ına kadar desteklemektedir.
MARPATAŞ Yurtdışı Departmanı olarak WIPO ya başvuruların tercih edilen ülkeler nezdinde dosyalanması ve teşvik sürecinin yönetilmesinde uzun yıllardır siz değerli müvekkillerimize danışmanlık veriyoruz.
MARKAMIZ ÜLKEMİZ SINIRLARINDA KALMASIN ADINI DÜNYA DUYSUN.