Ankara’da geri dönüşüm-çöp ayrıştırma tesisleri makineleri, “YES” (Yakıt Ekonomi Sistemi) teknolojisi ile çalışan çöp sıkıştırmalı kasa sistemleri ve aynı zamanda kullanılmış iş-inşaat makineleri satışı alanlarında faaliyet gösteren Profimak, çöp toplama araçlarında yeni nesil lazer emniyet sistemi geliştirdi. Kendiliğinden devreye giren bu sistem sayesinde çöp toplama araçlarında meydana gelebilecek yaralanma ve ölümlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Belediyeler tarafından kullanılan çöp toplama araçlarında meydana gelen iş kazalarına bağlı pek çok yaralanma ve ölüm yaşanabiliyor. Söz konusu kazalar, görevlinin çöp kamyonlarının arkasında bulunan pres sisteminin içine düşmesi veya çöp konteynırı boşaltılırken araya sıkışması gibi sebeplerle yaşanıyor. Çöp toplama araçlarında çalışan işçilerin can güvenliğini artırmak ve bu tür kazaların sebebini ortadan kaldırmak amacıyla Profimak paralel lazer emniyet sistemini geliştirdi.
Yeni Nesil Paralel Emniyet Sistemi
Arkadan yüklemeli hidrolik sıkıştırmalı çöp kasasında, arka hazneye boşaltılmış çöpün kasa içine alınıp sıkıştırılması işlemleri hem mekanik hem de elektriksel olarak sürgü ve kepçe mekanizmalarının yaptığı algoritmik hareketler ile tamamlanır.
7-9 m3 sıkıştırmalı çöp araçlarında çöpün kasaya alınma işleminin bir döngüsü yaklaşık 17 saniyede tamamlanır.
Birinci evre : Kepçe açma
İkinci evre : Sürgünün aşağı inmesi
Üçüncü evre : Kepçe kapama
Dördüncü evre : Sürgünün yukarı çıkması olarak tamamlanır.
Yine 11-15 m3 sıkıştırmalı çöp araçlarında çöpün kasaya alınma işleminin bir döngüsü yaklaşık 25 saniyede tamamlanır.
Birinci evre : Kepçe açma
İkinci evre : Sürgü aşağı
Üçüncü evre : Kepçe kapama
Dördüncü evre : Sürgü yukarı olarak tamamlanır.
Bu mekanizmanın çalışmasında en tehlikeli evre üçüncü evredir ve toplamda 4-6 saniye gibi kısa sürede tamamlanır. Üçüncü evrede arka haznedeki çöp sıkıştırılır ve dördüncü evrede yukarı doğru çekilerek içeri alınır.
Günümüzde çöp araçlarındaki iş kazaları genelde ölümle sonuçlanmaktadır. Bunun sebebi, arka hazneye düşen personelin hayatının kurtarılabilmesi için araç üzerindeki “Emercensi” butonuna başka bir personel tarafından basılmasının gerekmesidir. Fakat “Emercensi” butonuna ancak ilk iki saniye içerisinde basılırsa kurtarılabilir ve bu süre içerisinde “Emercensi” butonuna basılma olayı çok zor gerçekleşir.
Butona bu süreden daha sonra basılırsa hazneye düşen personel sıkışmaya başlamıştır. Ve diğer 2 saniye içerisinde kepçe tarafından sıkıştırılması veya parçalanması dolayısıyla kaza ölümle sonuçlanır.
Profimak’ın yeni uygulamaya geçtiği yeni nesil paralel lazer emniyetli sistemde, gerek araç yürürken gerekse dururken çöp sıkıştırma işlemleri esnasında herhangi bir nesne lazer ışınını kesecek olursa sistem çok kısa bir sürede, milisaniyeler bazında otomatik olarak durur ve bu da personelin hayatını kurtarır.
İş sağlığı ve güvenliği açısından sıkıştırmalı çöp araçlarında yeni nesil paralel lazer emniyet sistemi ile işçi sağlığı ve güvenliği diğer bir personele bırakılmamış ve işçi sağlığı ile iş kazalarında personel hayatı otomatik olarak koruma altına alınmıştır.
Paralel lazer sistemi kullanılarak lazer verici ve alıcılarının biride arıza meydana gelmesi durumunda diğer lazer alıcı verici tarafından bu emniyet sağlanmaktadır.