Sektör 2015 yılını toplam üretimde %16, otomobil üretiminde ise %8 oranında artışla tamamladı. Buna göre toplam üretim 1 milyon 359 bine ulaştı, toplam pazar %25 oranında büyüdü. Kısacası sektör 2015 yılını zirvede kapattı. İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye’nin altıncı büyük otomotiv pazarı olduğunu açıkladı.
Özelde sektörün, genel olarak ise ülke ekonomisinin yükselmesine dair beklentiler devam ediyor. Bununla birlikte, Merkez Bankası’nın en son yayımladığı beklenti anketine göre, enflasyonun yükseleceği, büyümenin ise kayda değer bir değişme göstermeyeceği açıklandı. ABD Merkez Bankası’nın faizleri artıracağı ve Dolar’ın küresel ölçekte yükseleceği olumsuz beklentiler arasında yer alıyor. Ancak Avrupa ve Japonya’da genişletici para politikası ve çok düşük faizlerin süreceği, Euro ve Yen cinsi faizlerin düşük kalacağı tahmin ediliyor
ABD’nin faiz artırımının Türkiye’ye etkileri ise mutlaka hükümetin reform planına göre şekillenecektir. Bununla beraber 2015 yılına kıyasla sektörde %5 civarı bir daralma olabileceği şeklinde yorumlar yapılıyor. Bunun sebebi olaraksa dünya çapında yaşanan siyasi olumsuzluklar ve bunların talebe de olumsuz yansıyabilecek olması gösteriliyor. Zamlarla girdiğimiz 2016 yılında vergi ve harçlara da çeşitli zamlar bekleniyor.
Ekonomideki gel-gitlerin sektörü nasıl etkileyeceği tam olarak bilinemezken, 2016 yılında dünyada 91,5 milyon araç üretileceği öngörülüyor. 2016 yılında üretimle birlikte ihracatta da artış yaşanacak. Ancak Türkiye ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştiren otomotiv sanayiinde, Euro bazında bir önceki yılın ihracat cirosunun üzerine çıkılırken parite nedeniyle Dolar bazında kayıp yaşanması kaçınılmazdır.
Küresel ölçekte ve ülkemizde yaşanacak siyasi ve ekonomik gelişmelerin olumlu yönde olması, sektörde hem üretim hem de pazar açısından bir önceki yılın aşılması en büyük beklentimizdir.