Avrupa’nın en büyük ticari araç ve yan sanayi fuarlarından biri olan IAA Hannover, Hermesallee’de 20-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. ARÜS-DER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Fırat bu yıl 64.sü düzenlenen IAA Hannover Fuarına katıldı.
Hannover, Almanya’da gerçekleşen 64. Uluslararası Otomobil Fuarı’nda (IAA) kamyon, ağır iş makineleri, otobüsler ve ticari araçlar sergilendi. IAA, Dünyanın önde gelen motorlu araç, ulaşım ve nakliye fuarlarından biridir. IAA Fuarının en önemli fuarlarından biri olmasının diğer sebebi ise bütün motorlu araçları, ayırım yapılmaksızın en iyi şekilde tanıtmalarına olanak sağlamasından kaynaklanmasıdır.
Geniş araç yelpazesiyle IAA Fuarı uluslararası pazarda motorlu araç sektörüne geniş kapsamlı bir bakış açısı sunmamıza olanak sağlamakta. Kamyonlar, otobüsler, treyler, araç üstü ve araç içi ekipman, parçalar, aksesuarlar, nakliye araçları, araç tamiri, bakımı için kullanılan parçalar, model arabalar, test sürüşleri ve özel etkinlikler… kısacası her şey bu fuarda mevcuttu. IAA Fuarını bu kadar etkileyici yapan bütün ticari araçların kamyonlar, otobüsler, çekiciler, treyler ve gövdeleri tek bir çatı altında görebilme imkanı sunması. Dünyanın en prestijli firmalarının da katılımlarıyla gerçekleşen IAA Fuarına Türkiye’den de 135 firma katılmıştır.
Rakamlarla IAA Hannover
2010 yılında ziyaretçi hedefi 200.000 olan IAA fuarı, o yılı 241,500 ile bitirmiştir. Bütün dünyayı etkilemiş ekonomik krize rağmen ziyaretçilerin %84’ünü firma yetkilileri oluştururken %16’sı ise normal ziyaretçilerdi. Bu ziyaretçilerin %75’i Avrupa Ülkelerinden, %12’si Asya Ülkelerinden, %7’si ise Amerika’dandır. IAA 2010 yılı katılımcılarını sektör bazında incelediğimizde ise %23’ünü nakliye firmaları, %15’ini otomobil üreticileri, %11’ini otomobil tedarikçi firmaları, %8’ini otomotiv ticareti yapanlar, %7’si otomobil satıcıları oluşturdu.
Bu yıl 64. IAA Hannover Fuarına 46 ülkeden 1,904 katılımcı yer almıştır, bu oran 2010 yılında gerçekleşen fuardan %9 daha fazla. Fuara yabancı katılımcıların sayısı %9’dan %55’e yükseldi. 152 katılımcıyla Çin Halk Cumhuriyeti birinci sırada yer alırken, Türkiye 135 fuar katılımcısıyla ikinci sıradaydı. Sektör temsilcilerinin katılım oranı %85. IAA Fuarına yabancı katılımcıların daha önce hiç bu kadar fazla olmamıştı. Ziyaretçilerin neredeyse 3te ikisi otomotiv sektörü çalışanlarıydı. Kadın ziyaretçilerin sayısı 2010 yılına oranla %12 artış gösterdi. Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Kore, Türkiye, Rusya ve Arjantin’den sayısız uluslararası heyet katıldı.
Daha önce hiçbir IAA Fuarının bu yıl gerçekleşen Fuar kadar heyecan verici olmadığını ifade eden Alman Otomotiv Sanayi Birliği (VDA) Başkanı Matthias Wissmann, hiçbir fuarda böylesine büyük bir başarı elde etmediklerini söyledi. Batı Avrupa ve Avrupa’nın doğusunda yaşanan ekonomik krize rağmen, fuara katılımın beklentileri fazlasıyla karşıladığını ifade etti ve toplamda 354 yeni ürün tanıtıldı.
Birçok ziyaretçi IAA Fuarında ilk kez gerçekleşen ağır iş makineleri test sürüşlerine katıldı. Toplam 1100 ağır iş makinesi test sürüşüne 1500 ziyaretçi katıldı.
IAA Geleceğin Mühendislerine Kapılarını Açtı
IAA Ticari Araçlar Hannover Fuarı, genç beyinlerin ilgisini uyandırmak içinde bir fırsat oldu. IAA Almanya’nın birçok okulundan öğretmenleri okullarından fuara gezi düzenlemeleri için de davet etti. 4,750 civarında öğretmen ve öğrenci bu daveti kabul etti. Ayrıca IAA Fuarı görmek için Avusturya ve Hollanda’dan da okullar katıldı.
IAA Fuarının Tarihçesi
IAA’nın geçmişi 100 yıl öncesine dayanmaktadır. İlk kez 1897 yılında 8 motorlu araç Berlin’de bulunan Bristol Hotel’de halka teşhir edildi. 1911 yılına kadar fuar her yıl düzenlendi ve otomobiller halk tarafından da kabul görmeye başladı. Birinci Dünya Savaşından sonra ilk kez 1921 yılında 67 otomobil üreticisi tarafından 90 adet motorlu araç Berlin’de sergilendi. 1931 yılında 22. si düzenlenen IAA Fuarına 295.000 ziyaretçi katıldı. İkinci Dünya Savaşından önce son IAA Fuarına 825,000 ziyaretçi katıldı, ilk kez ‘Volkswagen’ teşhir edildi. 1951 yılında IAA ilk kez Frankfurt ticari fuar alanında gerçekleşti, turbo dizel motor ilk kez bu fuarda tanıtıldı. 1956 yılında motorlu araçların 70. yılı kutlandı, Almanya’da üretilen arabalar bütün dünyada ihracat rekoru kırdı, Almanya’da üretilen her iki araçtan biri yurtdışına ihraç edildi. 1961 yılında 40.sı düzenlenen IAA Fuarında ilk kez ‘emniyet kemeri’ tanıtıldı. Bir Japon otomobil firması 1965 yılında IAA fuarına katıldı. 1981 yılında düşük benzin tüketen araçlar tanıtılmaya başlandı. 2000 yılında %84 ziyaretçi artışı gerçekleşti.
Türkiye’de ARÜS-DER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Fırat bu anlamda çalışmalar yürütmektedir ve her yıl ARÜS-DER’in düzenlemiş olduğu fuara önemli sayıda katılım sağlanmakta. Üstyapı sektörünün günden güne büyüme sağlandığı Türkiye’de ciddi anlamda yurtdışı faaliyetleri gerçekleşmekte. Umarız araç üstü ekipman dünyası ARÜS-DER’in sağladığı fuar olanaklarıyla büyümeye devam edecek.