BASF, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde satışlarını yüzde 3 artırarak 18,3 milyar Avro’ya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi karı ise (FAVÖK) yüzde 9 oranında artarak 1,8 milyar Avro’ya yükseldi. Büyümede, kimya, petrol ve gaz sektörlerindeki satış artışı önemli rol oynadı.
BASF, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde piyasalardaki zorlayıcı etkilere rağmen toplam faiz ve vergi öncesi karını yükseltmeyi başardı. BASF’nin satış hacminin 2014 yılı sonuna kadar bir miktar daha artacağı tahmin ediliyor.
Dünyanın lider kimya şirketi BASF, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde zorlayıcı etkilere rağmen satış hacmini artırdı. Şirketin 18,3 milyar Avro olarak gerçekleşen satışları, önceki yılın aynı dönemine oranla %3 artış gösterdi.
BASF SE İcra Kurulu Başkanı Dr. Kurt Bock, “Küresel ekonominin zorlayıcı etkileri, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde de devam etti. Siyasi gerilimler ve dünya piyasalarındaki artan belirsizlik, kimyasal ürünlere olan talebi de önemli ölçüde azalttı. Buna rağmen BASF olarak, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde satışlarımızı ve kazançlarımızı arttırmayı başardık” dedi. Özel kalemler öncesi faiz ve vergi öncesi kar (FAVÖK) 1,8 milyar Avro artarak 2013 yılının üçüncü çeyreğinde elde edilen seviyeyi 128 milyon Avro civarında aştı. Kimya, petrol ve gaz alanındaki satışlar ise önemli oranda artış gösterdi. Bununla birlikte, tarımsal çözümler ve diğer kategorilerdeki satışlarda da bir miktar azalma görüldü. Vergiler öncesi gelir ise, ikinci çeyreğe göre 126 milyon Avro’luk artışla 1,6 milyar Avro oldu.
2014 yılına genel bakış…
BASF, 2014 yılının son çeyreğinde talep yönünde bir artış beklemeyen BASF, 2014 yılsonu tahminlerini ise şu şekilde paylaştı; gayrisafi milli hasılada %2,3 büyüme beklerken, kimyasal üretimde %4,0’lık bir büyüme beklentisi bulunuyor. BASF, 2014 yılı için ortalama petrol fiyatının (Brent) varil başına 105 -110 Dolar seviyelerinde beklediğini açıkladı.
2014 yılsonu tahminleriyle ilgili ise Bock şöyle konuştu; “Küresel ekonomi ve piyasanın zorlayıcı seyrini koruyacağını öngörüyoruz. Yine de 2014 sonu için vergi öncesi karımızı bir miktar daha artıracağımıza inanıyoruz.”
2015 yılı tahminleri…
BASF, 2015 yılına yönelik önceden belirlediği satış hedefi 80 milyar Avro ve 2010 – 2015 yılları arasına yönelik sektör ve kimyasal üretime yönelik büyüme oranlarını da beklentilerinin altına çektiği belirtildi. Ayrıca şirket, ortalama yıllık büyümesinin yaklaşık 0,8 puan daha düşeceğini öngördü. (önceki varsayım: %3,4, mevcut varsayım: %2,6).
Endüstriyel üretimdeki büyümeye hedefini %4,6’dan, %3,4’e çektiğini açıklayan BASF, kimyasal üretimdeki büyümenin %4,9 yerine, %4,0 olacağını öngörüyor.
Küresel ekonominin durağan seyrinin nedenini çok uzakta aramaya gerek olmadığını belirten Bock, “Küresel ekonominin durağan seyrinin sebebini çok uzakta aramaya gerek olmadığını belirten Bock, “Özellikle gelişen pazarların yavaşlayan büyüme trendleri ve Avrupa ekonomisindeki iyileşme belirtilerinin beklenenden daha geç ortaya çıkması bu durumun başlıca sebebi oldu” dedi. BASF ayrıca bazı temel ürünler ve performans ürünleri kategorisinde beklenenin üzerinde oluşan kar marjı baskısı nedeniyle 2017 yılı ve sonrasında yaklaşık 500 milyon Avro’luk bir yeniden yapılandırma programı başlattı. BASF’nin, 2015 yılı için satış ve özel kalemler öncesi FAVÖK payının pazar beklentilerine yakın olması öngörülüyor. FAVÖK için oluşan bu beklenti, 10 milyar ve 12 milyar Avro arasında olurken, 27 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirilecek Yıllık Basın Toplantısı’nda uzun vadeli hedefleri hakkında yapılacak güncelleme sonunda, 2015 yılı hedefleri de açıklanacak.
Bock, “Stratejik planlarımız tahmin ettiğimiz şekilde ilerliyor. Dünya piyasasının seyri büyük zorluklarla karşılaşırken bile karlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. 2015 yılı sonunda, planladığımız rakamın 300 milyon Avro üzerinde 1,3 milyar Avro’luk iyileştirme elde etmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Ar-Ge için üç önemli platform kurulacak
BASF, 2020 yılında, 10 yıldan daha kısa bir süredir piyasada olan ürünlerinden yaklaşık 30 milyar Avro satış yapmayı hedefliyor. Şirket, bu hedefi tutturmak adına ise Ar-Ge departmanını daha geliştirerek üç önemli platformda yetkinliklerini bir araya getirecek.
Öncelikle, 2016’da merkezi BASF’nin Şangay’da bulunan Asya Pasifik İnovasyon Kampüsü’nde gerçekleşecek ‘İleri Seviye Materyal ve Sistem Araştırması’ gerçekleştirilecek. 2015 yılının Ocak ayından itibaren merkezi Research Triangle Park, North Carolina’da bulunan bir ‘Biyolojik Bilim Araştırma Merkezi’ kurulacak. Ayrıca, Avrupa dışında da müşteri ilişkilerini geliştirmek ve bilimsel ortaklıklar kurmak adına merkezi Ludwigshafen’de bulunan Proses Araştırma ve Kimya Mühendisliği’nde bir araştırma komisyonu kurulacak. Üç araştırma platformu da BASF müşterilerinin AR-GE ihtiyaçlarını desteklemek üzere dünya çapında çalışmalar yapacak ve BASF’nin inovasyon çalışmalarına hız katacak