BTG Makine Gn.Md. Birol Arıcan, ile araç üstü ekipman üreticilerine yönelik sundukları genel kontrol, güvenlik, yazılım, sistem ve donanım hizmetlerine ilişkin keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Firmanız hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
BTG Makine COBO Grup altında yer almaktadır. OEM, araç üstü ekipman üreticilerine yönelik aydınlatma ekipmanları, direksiyon sistemleri, koltuk gurupları, elektrik ve elektronik komponentler ile desteklenen yazılım birimi ile yurt içi ve 32 ülkede hizmet vermekteyiz. COBO ürünleriyle hizmet-kalite anlayışı ile tam bir çözüm ortağıyız. Firmamız tamamen mühendislerden oluşan genç ama tecrübeli bir ekibe sahiptir. Mekanik ve elektronik olarak tam anlamıyla sistem entegrasyonu yapmaktayız. Kendinden yürüyüşlü sistemler için gerek fosil yakıt gerekse elektrik tahrik olarak komponent ve yazılım desteği sağlıyor ve firmaların tüm projelerinde birebir yer alabiliyoruz. Merkez ofisimiz dışında biri İstanbul içinde diğeri PAU TEKNOKENT içinde yer alan iki adet Ar-Ge merkezimiz yer almaktadır.
Ürün gruplarınız nelerdir?
Mobil sektör için her türlü far-sinyal olmak üzere aydınlatma ürünleri, farklı seçenekleri ile koltuk ve aksamları, araç üzerinde yer alan röleler ve her türlü elektrik- elektronik komponentler, direksiyon kolonları, tekli gösterge saatleri ve cluster gurubları genel ürünler için örnek gösterilebilir. Elektronik olarak ise mobil bir sistem için gerekli olabilecek basınç , acı veya acı-uzunluk, ağırlık, ultrasonik, işlemciler, 1,8’’ den 12’’ kadar displayler gibi temel sensörler ve yazılımları tarafımızdan yapılmış olan kitler ile hizmet vermekteyiz.
Pek çok sektöre yönelik bir alanda hizmet veriyorsunuz? Müşterilerinizin çoğunluğunu hangi gruplar oluşturuyor?
Ana sanayiler ve tüm araç üstü ekipman yapan üreticiler . Ana sanayilerin tamamı ile çalışmaktayız. Bölge ülkeleri içinde de OEM firmaları ile çalışıyoruz.
Araç Üstü Ekipman sektöründe hizmet verdiğiniz gruplar hangileri?
Tübitak tarafından desteklenmiş ve başarı belgesi verilmiş olan ve halihazırda farklı markalarda ticarileşmiş bulunan kırma bomlu vinç moment kontrol sistemi, platform ve itfaiye araçları, özel hizmet araçları başta olmak üzere motor sistem entegrasyonu olarak özetleyebiliriz. Tarım alanında başarı ile tamamlanmış birçok ekipmanımız mevcuttur. Marin gurubu da hizmet ettiğimiz diğer bir alandır.
Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz, Ar- Ge çalışmalarınız var mı?
Firmamız Teknokent bünyesinde 15 kişilik Ar-Ge departmanına sahiptir. Satış gurubumuz ayrıca hizmet vermektedir. Geçtiğimiz seneyi 1.500.000 TL’ lik Ar-Ge harcama bütçesi ile kapattık.
Araç Üstü Ekipmanlar için kullandığınız sistemler ve özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
CAN-Bus protokolleri ile J1939 üzerinden terzi usulü çalışmaktayız. Temelde COBO olarak ve yurt içi yazılım ekibimiz ile geniş ürün stokları kullanılarak çalışmaktayız. COBO markası altında dünya çapında 3500 civarı OEM firmasına hizmet verildiği düşünülürse, markanın yurt içinde COBOTURK olarak hizmet sunması araç üstü ekipman üreticileri için ciddi avantaj sağlamakta ve ihracatlarında kalite sınıflarını artırmaktadır.
Tüketicilerin standartlarını yükseltme konusunda talepleri oluyor mu, bu anlamda araç üstü ekipman üreticilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde TSE EN standartları kullanım mecburiyeti olmadığı için maalesef üreticiler gerekli hassasiyeti göstermiyorlar. İhracat veya kamu ile yapılacak işlerde dikkat ediliyor. Üreticiler talep ettikleri takdirde ön mühendislik çalışmaları için makine-mekatronik- elektronik-elektrik – matematik ve bilgisayar mühendislerinden oluaşan Ar-Ge ekibimiz ile yardımcı olup projelerini geliştirebiliyoruz. Bu anlamda Anadolu’dan farklı dallarda çalıştığımız firmalar bulunmaktadır.
Araç Üstü Ekipman sektörünün temsilcisi Arüs-Der ’e üyesiniz. Derneğin çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yaklaşık 2 senelik üyeliğimiz ile oldukça yeni olmamıza rağmen dernek çalışmalarından artan oranda faydalanıyoruz.
Eklemek istedikleriniz?
Sınıf sınıf ayırdığımız araç veya mobil makineler için Ar-Ge çalışmaları ile oluşan bilgi birikimi üreticiler ile paylaşılarak hep birlikte ülke markalarımızı dünya pazarlarına sunabiliriz diye düşünüyorum.