Çöp Deyip Geçme
Kendi başlarınayken küçük görünen miktarların, bir araya geldiklerinde aslında nasıl da büyük yığınlar oluşturduklarının farkına varmak adına yapılan bu çalışma, atık yönetiminin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Atıkları henüz kaynağında ayrı toplamak, geri kazanım ile yeniden ülke ekonomisine katkı sağlayarak çevreye olan borcumuzu, biraz daha azaltmak adına çalışmalar yapmak; önce devletin, ardından bizlerin sorumluluğu altındadır. Bu sorumluluğu, gönüllü zorunluluk olarak düşünmek ve kabul ederek hareket etmek, boynumuzun borcudur.
Kağıdı Çöpe Atma !
Günde yaklaşık 10 milyon ton CO2 salınımı gerçekleşen, 14.000 hektardan fazla ormanın yok olduğu ve yine günde, 45.000 hektardan fazla alanın çölleştiği bir dünyada yaşıyoruz, dünyayı tüketiyoruz. Sizce de artık buna dur demenin zamanı gelmedi mi?
1 ton kağıt atığının geri dönüşümü ile;
Havada bulunan 12400 m3 sera gazının(CO2) bertarafı,
34 kişinin oksijeninin sağlandığı 17 yetişkin ağacın korunması,
Ayda 3 ailenin tükettiği 32 m3 suyun tasarrufu,
Kış aylarında 2 ailenin ısınmak için tükettiği 1750 lt fuel-oil tasarrufu,
20 ailenin bir ay boyunca tüketeceği 4100 kw/saat enerji tasarrufunu sağlanır.
Plastik malzemeler, doğaya bilinçsizce atıldıkları zaman, doğada yaklaşık 3000 yıl var olmakta, çözünememektedir. Fakat; plastik atıklarını gelişigüzel bir şekilde kullanım dışına çıkarmak yerine, geri dönüşüme kazandırdığımız an, yaklaşık 1 ton plastik atığı ile 15000 kw/saat tasarruf sağlanmaktadır.
Alüminyum atıklarını geri kazanmamız demek, enerji tüketimini % 95, hava kirliliğini %90, su kirliliğini % 97, sera gazı emisyonunun ise % 99 azaltılması demektir. Sadece 10 adet alüminyum içecek kutusunun geri kazanılması, bir televizyonun 30 saat çalışmasını sağlayan enerjinin sağlanması anlamına gelmektedir.