Araçüstü ekipman, iş makinaları, treyler ve dorse imalatçıları için yayına başlayan Radüs dergisi için sizlere özellikle araçüstü ekipman konusunda dünyadaki gelişmeler hakkında yazılar yazacak olmaktan mutluluk duyuyorum. İlk sayı için Nisan ayında gerçekleşen Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük itfaiyecilik fuarı ile ilgili izlenimlerimi aktarmak istiyorum.
Her yıl Nisan ayının üçüncü haftası itfaiyeciler için bir konferans olarak düzenlenen FDIC ( Fire Department Instructors Conference ) aynı zamanda itfaiye aracı üreticileri, şasi üreticileri, itfaiye ekipmanları gibi yangın güvenliği ile ilgili üreticileri ve son kullanıcıları bir araya getiriyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden ABD pazarından pay alabilmek için gelen yaklaşık 900 katılımcı ürünlerini sergiliyor. Fuara ABD dışından katılımcı ve ziyaretçi olarak gelenler genellikle Kanada, Meksika, Brezilya gibi Amerika kıtasında bulunan ülkelerden oluyor. ABD’nin daha cazip şehirlerinde de itfaiyecilik fuarı düzenlenmesine rağmen Indianapolis’teki bu fuarı hiçbir Amerikan itfaiyecisi kaçırmıyor. Özellikle 11 Eylül olayından sonra ABD’de ‘kahraman’ gözüyle bakılan itfaiyeciler her sene FDIC’ye yoğun gösteriyor. Fuar iki farklı alanda düzenleniyor. Ana alan olan ICC (Indianapolis Convention Center) aynı zamanda konferans salonlarının da olduğu alan. Diğeri ise ICC’ye fazla uzakta olmayan Lucas Oil Stadium.
Çok Gösteriş , Az İşlev
Bu yıl 16 – 21 Nisan tarihleri arasında düzenlenen fuarın 84.sü gerçekleşti. İtfaiyeciye verilen öneminin büyük olduğu ülkede üretilen araçlar bizim aşina olduğumuz araçlardan çok farklı. Gündelik hayatın her alanına yansıyan büyük ve gösterişli tarz itfaiye araçlarına da yansıyor. Amerikan araçlarının en dikkat çekici özelliği gösterişli olması. Avrupa araçlarına göre azami teknoloji ve fonksiyon da olan Amerikan araçları büyük şasileri ve üstyapılarıyla dar sokaklar için devasa kalıyorlar. ABD’deki şehir yapılarına göre büyük olmalarının dezavantaja dönüşmemesi herhangi bir sorun yaratmıyor. Krom kaplı parlak karasörler ise göz alıcı… İşlevselliğin ikinci plana atıldığı araçlar daha çok büyüklük ve parlaklık üzerinde yoğunlaşmış. Şasilerin büyüklüğüne rağmen kötü kabin içi tasarımları yüzünden kabinler oldukça küçük. Genel olarak araçlar üzerinde dikkat çeken ise hidrolik platformun kullanılmaması. Çoğunlukla 30 metre alüminyum profilden üretilmiş merdiven kullanılıyor. Merdivenlerin sepetsiz kullanılması ise başka bir ayrıntı. Merdivenlerin çalışmasına tanık olamadığımız için fonksiyonlarını ve performanslarını gözlemleyemedik. Araçların büyük olması araç üzerindeki birçok alanı ve ekipmanın büyük olmasını sağlıyor. Yangın pompaları büyüklükleri sebebiyle büyük oranla kabin ve su tankı arasında konumlandırılıyor. Avrupa araçlarında arkada kullanılan yangın pompası bu özelliğiyle de Amerikan araçlarından ayrılıyor. Pompanın kontrol panelindeki onlarca manuel tuş ise hem vakit hem güç kaybı yaratıyor.
Fuarda kimler vardı ?
Büyük bir coğrafya ve büyük önem verilen itfaiye teşkilatı ülkede birçok itfaiye aracı üreticisinin faaliyete geçmesine sebep olmuş. Birbirinden çok farklı ürünler üretmeyen üreticiler pazarın büyüklüğünden dolayı ayakta kalmaya devam ediyor. Amerikan firmaları arasında itfaiye araçları üretimi konusunda en fazla pay ve söz sahibi olan iki şirket Pierce ve E-One. Pierce bu sene Lucas Oil Stadium’da E-one’a göre oldukça büyük bir alanda ikisi merdivenli olmak üzere yedi araç sergiledi. Hazırlamış olduğu videolar ve sunumlar ile ilgi odağıydı. E-One ise araçlarını ICC’de sergiledi. Bu yıl ürün kalitesiyle ve kendinden emin şirket duruşuyla parlayan yıldız ise Ferrara idi. Avrupalı Gimaex ziyaretçilerin karşısına Amerikan şasi üreticisi Spartan ile işbirliği yaparak çıktı. Amerikan pazarına giren Avrupalı ilk firma olan Rosenbauer fuarda yine merdivenli ve platformlu araçlar ile yerini aldı. Fuara daha önce 2009 yılında da katılan tek Türk firması ise Volkan Yangın A.Ş. idi. Pazara öncellikle pompa, monitör ve panjur ürünleriyle giriş yapan firma bu sene Amerika kıtasında teşkilatlanmaya yönelik ABD’de şube açtı
A.B.D. ekonomisi ile geniş pazarı ile ticaret yapanları için her daim olduğu gibi cazibe merkezi. Uluslar arası ticarete açık olan Amerikan şirketleriyle iş yapmanın tek zorluğu ürünün pazara uygun hale getirilmesi. Amerikalılar alışkanlıkları dışına çıkmayı sevmiyorlar. Gösterişli, parlak ve büyük olanı tercih etmekten vazgeçmiyorlar. Hazırladığınız ürünlerin o pazara girebilmesi için yeterince göze hitap etmesi gerekiyor. Ürün hazırlanırken kullanım kılavuzu veya katalog gibi benzeri basımlarınızı yine Amerikan birimlerine göre hazırlamanız gerekiyor. Amerika pazarı için doğru pazarlamanın bir önemli detayı ise her daim son kullanıcı ile irtibatta olmak. Fuarlar ise bunun için en uygun ortamları oluşturuyor.
Bu yıl FDIC geçen senelere göre daha sönük bir havadaydı. Fuarı itfaiyeciler için cazip kılan fuar süresince düzenlenen konferanslar ve aktiviteler. Üreticiler için ise 30.000 itfaiyecinin bir araya gelmesi. Fuarın her sene aynı canlılıkta tutulması katılımcılar, ziyaretçiler ve fuar organizasyon şirketi açısından oldukça güç buna rağmen fuar istikrarlı bir şekilde her sene ziyaretçilere kapılarını ABD’nin en büyük itfaiyecilik fuarı olarak açıyor.