Merhaba,
Fuar, fuar, fuar dedik… ARÜSDER 2012 geldi, geçti ve hatta önümüzdeki sene düzenlenecek olan yeni fuar için hazırlıklar başladı bile! Şimdiden planlarımızı yapmaya başladık.
Peki, sizce fuar nedir? Fuar denilince aklınıza ne geliyor merak ediyorum. Eskiden, bir çok yerden şu cümleleri duyardık: ”Bu fuarda, ne kadar satış yapacağız?” ya da ”Geçen sene düzenlenen fuarda pek iyi satış yapamadık, neden bu sene katılalım ki?” Fuar organizasyonlarını hala ”pazar tezgahı” şeklinde algılayan birçok değerli firmamız olduğunu biliyorum. Gelin bu işe biraz daha geniş, daha uzun vadeli, farklı bir çerçeveden bakalım.
Benim gözümde fuar organizasyonu, bir ”güç ve prestij organizasyonu”dur. Bir firmanın, sadece ürünlerini değil, kendi imajını da en iyi şekilde yansıtabileceği, hali hazırda müşterisi olan ve potansiyel olarak müşterisi olabilecek firmalara kendisini en iyi ifade edebileceği platformlardan biridir. Evet, fuar ziyaretleri çok kısa vadede satışa dönüşebilir ya da uzun vadede satışa dönüşebilecek ticari ilişkilerin başlangıcı olabilir. Ama, bir fuar organizasyonunda, öncelikli amaç satış olmamalıdır; her şeyden önce önce, kurumunuzun prestiji gelmelidir. Zira yaratılan prestijin gücüyle doğru orantılı olarak, kısa ve uzun vadeli satışlar da kaçınılmaz olacaktır.
Bir potansiyel müşterinizi ziyarete gittiğinizde; firmanızın imajı, sizi orada temsil eden kişinin tavır ve hareketleri İle ölçülür. Bu şekilde firmanızı çok iyi tanıtılabilirsiniz; ancak, istediğiniz etkiyi yaratamama ihtimaliniz de vardır. Aynı müşterinizi, firmanızın katılım sağlayacağı ciddi bir sektör fuarına davet ettiğinizde; standınızın alandaki yeri, ürünlerinizin oradaki çeşitliliği ve duruşu, ciddi bir organizasyonda ve dolayısıyla sektörde güçlü ve tam kadro bir şekilde yer almanın gururu ile gelen ziyaretçinize sadece ürünlerinizi değil, firmanızın profilini, bu işe bakışınızı, sektördeki yerinizi ve gücünüzü tam olarak anlatabilme şansına da sahip olursunuz. Zaten müşterileriniz ile şeffaf ilişkiler içinde olan veya buna çaba gösteren bir kurumsanız; kendiliğinizden bu noktaya geleceğinizi düşünüyorum.
Fuarlarda göz ardı edilen, bir diğer nokta ise ”ziyaretçi sayısı”dır. İstatistiksel olarak, fuara gelen ziyaretçi sayısı, firmanız için her zaman net bir sonuç ifade etmeyebilir. Ziyaretçilerinizin niceliğinden çok, niteliği önemli olmalıdır. Bir tercih yapacak olursanız, firmanız veya ürünlerinizle hiç ilgisi olmayan iki yüz ziyaretçiyi mi, yoksa direkt potansiyel müşteriniz olabilecek, firma imajınızı göstermek ve kendinizi anlatmak istediğiniz yirmi ziyaretçiyi mi tercih edersiniz?
Aslında bu konuda daha yazacak çok şey var, ama şimdilik burada duralım. Biz en iyisi, sektörümüzün gelişimi için gelin fuarlara hep birlikte destek olalım. Emek verilerek, çaba gösterilerek düzenlenmiş ciddi bir fuar organizasyonunun, bu sektörde hep birlikte, aslında aynı gemide seyahat etmekte olan herkese, çok büyük katkıları olacağının farkına varalım.
Önümüzdeki ay görüşmek üzere…