Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Sayın Gökhan Sezer Türktan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. “Bugün herhangi bir üreticimizin aklına karşılaştığı ilk sorunda derneğimiz geliyorsa, bu bizi mutlu eder” diyen Türktan sektör ile ilgili bütün sorumlarımıza tüm içtenliği ile yanıt verdi. İşte o röportajımız;
Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1981 yılında Ankara’da doğdum. 1999 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümüne girerek 2003 yılında buradan mezun oldum. Ardından yüksek lisansımı İngiltere’de University of Birmingham’da Uluslararası Siyasi Ekonomi alanında tamamladım. 2008 yılından bu yana Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği Genel Sekreterlik Görevini yürütüyorum. Evliyim ve bir oğlum var.
POMSAD ne zaman ve nasıl kuruldu?
Pompa imalatçıları 1990’dan itibaren bir araya gelme ihtiyaçlarını dile getirmeye başlıyorlar, o dönemlerde firmalarımız daha çok genç, uluslararası tecrübeleri sınırlı. İşlerini büyütebilmek için firmalar fon yaratmaya ve iş bitirme referanslarına ihtiyaç duyuyorlar. En büyük alıcı o yıllarda devlet, rekabet oldukça ve ithalat baskısı çok fazla ve piyasalarda haksız rekabet var, denetim ve gözetim mekanizmaları o yıllarda yok. İşte bütün bu sorunları aşmak için yapılması gereken çok iş var, kurumsallaşma az, bir araya gelme fikri seminerlerde kongrelerde dile getirilmeye başlanıyor. Artık bir araya gelelim, bir derneğimiz olsun, devletle olan sorunlarımızı bir çatı altında takip edelim fikirleri ön plana iyice çıkmaya başlıyor. Askeri Müze’de 1996 yılında gerçekleştirilen 2. Pompa Kongresi’nde yapılan bir toplantıda artık derneğin kurulması gerektiğine karar veriliyor ve işlemler başlatılıyor, 31 Temmuz 1996 tarihinde ilk tüzüğümüz hazırlanıyor ve 6 Mart 1997 tarihinde de mülki makamlar Pompa Sanayicileri Derneği’nin faaliyetlerini başlatmasına izin veriyorlar. Daha sonra 2003 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile dernek adının başına “Türk” ibaresi ekleniyor ve dernek Türk Pompa Sanayicileri Derneği oluyor. 2005 yılında ise vana üreticilerini de kapsayacak şekilde derneğin Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği olarak adlandırılmasına karar veriliyor. Buradan derneğin kuruluşunda emeği geçen aramızdan ayrılan bütün değerli büyüklerimi rahmetle anarken, halen aramızda olan kurucularımıza da saygılarımı iletiyorum.
Derneğiniz bir sivil toplum kuruluşu olarak geçmişte kendine hedefler koymuş mudur, bu hedeflere ulaştığını düşünüyor musunuz?
Türk Pompa ve Vana Sanayiinin gelişmesi, üretimde kalite ve verimliliğin artması, sektörün dış pazarlardaki rekabet ortamına uyum sağlaması için ortak girişimlerde bulunmak,
sektörde çalışanlar arasında iletişimi ve bilgi akımını artırmak, teknik yeniliklerden üyelerini haberdar etmek, araştırma ve geliştirmeyi teşvik ederek Türk Pompa ve Vana Sanayiinin kalkınmasına hizmet etmek, amaçlarına paralel aktivitelere yönelik üst organizasyonlarda yer almak, diğer sektörleri temsil eden dernek ve benzeri kuruluşlarla dayanışma halinde Türk Sanayiinin ilerlemesinde pay sahibi olmak derneğimiz amaçları arasındadır.
Bugün yurtdışında muadil derneklere baktığımızda ülkemizde dernek yapılanmalarının oldukça genç olduğunu görüyoruz. Bizim segmentlerimizin ileri ülkelerde 150 yıllık geçmişi var, Amerikan Pompa Derneği 99 yaşında, Amerikan Vana Derneği 77 yaşında, Europump 56 yaşında, CEIR 57 yaşında, İtalyan Vana Derneği 64 yaşında, Fransız Pompa-Vana-Kompresör Derneği 110 yaşında bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bir araya gelmenin ne demek olduğunun ve bunun sağlayacağı avantajların zihinlerde oturması biraz zaman alıyor, biz çalışmalarımızla dernek bilincinin artık ülkemizde de oturmaya başladığını görüyoruz. Biz bu gençliği hiçbir zaman bir dezavantaj olarak görmedik, aksine bu gençliğin verdiği enerjiyle çok hızlı yol kat ettik ve 20 yaşında bir dernek olarak, bugün CEIR’de bir dönem başkanlık görevini yaptık ve halen dernek başkanımız Europump Başkanlığı görevini yürütmekte. Bunların yanı sıra bugüne kadar derneğimiz 2 kez Europump 2 kez de CEIR senelik toplantı ve Genel Kurullarına ev sahipliği yaptı, 2017 yılında Europump Senelik Toplantı ve Genel Kurul’una tekrardan ülkemizde ev sahipliği yapacağız. Almış olduğumuz görevler ve ev sahipliklerimiz derneğimizin de artık uluslararası temsil alanında diğer ülke dernekleriyle aynı seviyeye gelmeye başladığını gösteriyor. Diğer sektörlerdeki derneklerimiz de kendi sektörlerinin uluslararası üst kuruluşlarına üyeler ve onlar da çalışmalara oldukça etkin katılım sağlıyorlar bunları görmek bizi gururlandırıyor.
Dernek olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz, makine alt sektörleri içerisinde en önemli alt segmentlerden olan pompa ve vanaların ülkemizde üreticiler nezdinde tek temsilcisiyiz. Üyelerimiz derneğimize üye olurken belli beklentilerle üye oluyorlar ve dernek çalışmaları için vakitlerini harcıyorlar, bu kişilere karşı bizler sorumluyuz, bu doğrultuda bizim işimizi eksik yapma veya hatalı yapma gibi bir lüksümüz yok. Üreticilerimiz zaten zor koşullar altında çalışıyorlar ve oldukça yoğun bir tempo içerisindeler. Biz dernek olarak birlikte olmanın sağlayacağı gücü üreticilerimize çok iyi anlattığımızı düşünüyoruz ve kendilerinin yoğunluktan dolayı bulunamadığı her yerde olmaya ve kendilerini her konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Az önce de bahsetmiş olduğum gibi üyelerimizi ve sektörlerimizi bütün gelişmelerden haberdar etmek bizim görevimiz, bunu yaparken kendilerine sektörlerimizle ilgili istatistiki bilgileri, teknik raporları, mevzuat değişikliklerini, çalışmaları, toplantıları ve sektörlerimizi ilgilendiren her türlü olayı iletmeye gayret ediyoruz. Kısacası üyelerimizin işlerini yaparken akıllarında sektörlerimizle ilgili en ufak bir soru işareti kalmaması için özen gösteriyoruz. Bütün bunları yaparken de sektörlerimizdeki olumlu gelişmeleri takip etmek, üyelerimizin ulusal ve uluslararası başarılarına tanıklık etmek ve kendilerine karşılaştıkları sorunlarda yardımcı olmak bizleri mutlu ediyor ve bize enerji veriyor. Bugün herhangi bir üreticimizin aklına karşılaştığı ilk sorunda derneğimiz geliyorsa bu bizi mutlu eder, neticede derneğimiz üyelerimiz var oldukça var ve onlar ne kadar güçlenirlerse, sektörlerimiz, sektörlerimiz ne kadar güçlenirlerse derneğimiz de o kadar güçlü olacak, bize enerji veren de bu motivasyon oluyor.
Bütün bunları bir araya getirdiğimizde bir arada olmak, sorunları birlikte aşmaya çalışmak ve birlikte hareket etmek bizler ve tüm makine sektörü için çok önemli. Hızla gelişen dünyada özellikle bu sektörel yapılanmalara uzun yıllardır sahip olan ülkelerle olan ilişkilerde bir dernek çatısı altında birlikte olmak artık bir gereklilik halini aldı çünkü bu birliktelik, tek başına açmanın çok zor olduğu kapıların daha kolay açılmasında, sorunları dile getirmede ve sorunlara çözüm bulunmasında çok büyük bir rol oynuyor. Bu bilincin az öncede ifade etmiş olduğum gibi üreticilerimizde yıllar geçtikçe artması bizleri çok mutlu ediyor. Bizler kuruluş aşamasında ortaya koyduğumuz amaçlarımıza ve hedeflerimize tüm bunları bir araya getirdiğimizde ulaştığımızı düşünüyoruz.
Kaç tane üyeniz var, üyelerinizin faaliyet alanları hakkında bilgi verebilir misiniz?
42 üretici firma ve bu firmalara mensup 53 üyemiz var şu anda. Üyelerimiz pompa, vana ve komponent üreticilerinden oluşmakta. Derneğimize üye olmak için başvuran bir firmanın ülkemizde üretici konumunda olması gerekiyor, ithalatçı firmaları ve distribütör firmaların derneğimize tüzüğümüz gereği üye olma imkanları yok.
Üyelerinizden bir sivil toplum kuruluşu olarak gerekli desteği alabiliyor musunuz?
Bizler üyelerimize hizmet götürebildiğimiz ölçüde kendilerinden de destek alabileceğimizi biliyoruz. Bizim bu güveni üyelerimize vermiş olduğumuza inanıyorum. Üyelerimize her zaman her konuda bize danışabileceklerini sair defalar iletiyoruz ve özellikle ben birebir konuşmalarımda üyelerimizden her zaman talepkar olmaları gerektiğini söylüyorum. Bugün artık üyelerimiz de ilgili kurum ve kuruşlar nezdinde derneğimizin temsil gücünün farkında olunduğunu bilerek bizlere taleplerini iletiyorlar ve dernek çatısı altında bir sorunu dile getirmenin o sorunun çözülmesi üzerinde büyük etkisi olduğuna inanıyorlar. Çok çeşitli konularda talepler alıyoruz, bunlar daha çok üreticilerimizin bazı ihalelerde karşılaştıkları sorunlarla ilgili oluyor, bunun yanı sıra; fuar katılımları, sektörlerle ilgili bilgi talebi, bazı pazarlarla ilgili bilgi ihtiyaçları, standartlarla ilgili karşılaştıkları sorunlar ve benzer konularda talepler oluyor ve üyelerimize elimizden geldiğince bu sorunları aşmalarında ve bilgi temini konusunda yardımcı oluyoruz. Bunların karşılığında da üyelerimiz bizlere her konuda destek oluyorlar, dediğim gibi bir şey vermeden üyelerden destek bekleyemeyiz ancak biz konuda dernek olarak çok yol aldık ve karşılıklı güven esasına dayanarak yolumuza devam ediyoruz.
Temsilcisi olduğunuz sektörün Türkiye’ye katkısını nasıl tanımlarsınız?
Üreticilerin artık bir araya gelinmesi gerektiğini dile getirmeye başladığı yıllarda sektörlerimizin yaşı oldukça gençti, uluslararası tecrübeleri de oldukça sınırlıydı, mevcut durumla kıyasladığımızda haksız rekabet ve ithalat baskısı oldukça yoğundu, piyasa gözetim ve denetimi kavramları o zamanlar daha ortaya çıkmamıştı. Kurumsal yapısı olan firmamız yok gibiydi, bilgi paylaşımı ve üretimi de çok azdı. Yıllar içerisinde üreticilerin de bir araya gelmesiyle birlikte bu sorunları aşmaya başladık, bugün baktığımızda pompa ve vanaların bütün endüstrilerde kullanıldıklarını görüyoruz, yıllar içerisinde bu ürünlerin çeşitleri artmış ve teknolojisi yükselmiştir. Yabancı imalatçılarla yapılan işbirlikleri artmış ve sektörlerimiz artık uluslararası alanda yabancı imalatçılarla boy ölçüşebilecek düzeye gelmişlerdir.
Geldiğimiz noktayı özetlemem gerekirse. Küresel pompa-vana/armatür pazarı 150 Milyar USD dolaylarındadır; bunun 3 Milyar USD’a yakını, yani neredeyse %2’si gibi çok önemli bir dilimi Türkiye’dedir. Ülkemizde pompa ve vana sanayiinde 470’i musluk, vana ve valf imalatında olmak üzere toplamda 1000’e yakın girişim vardır. Pompa Sanayiinde 100, vana sanayiinde ise 60 firma seri üretim yapmaktadır. Üretimde işletmelerin 2/3’ü mikro işletmeler, dar bölge çalışan aile atölyeleridir; içlerinde sanayi odalarımıza kaydı olanları fevkalade azdır. Büyük işletmelerimizin sayısı 10 kadardır. Segmentin yapılanması, sermaye ve istihdam profili bakımından, makine imalat sektörünün genel profiline uygundur. Ortalama çalışan sayısı ile ölçülen firma ölçekleri pompa ve kompresör sanayinde yıllar itibari ile hemen aynı kalırken, musluk vana valf sanayinde ölçeklerin artmış olduğu görülmektedir. Burada Sn. Hocamız Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanmış olan Pompa-Vana-Kompresör Sanayii Sektör raporumuzdan birkaç veri paylaşmak istiyorum. Pompa ve kompresör sanayinde firma başına çalışan sayısı 2014 yılında 15,22 kişi olmuştur. Musluk, vana, valf sanayinde ise firma başına çalışan sayısı 2014 yılında 23,97 kişi olmuştur.
Bayilik ve servis teşkilatlarını saymaz isek, 15.000’e yakın kişi istihdam ederiz. Fiyat ve kalite eksenlerinde küresel rekabete girebilecek, ölçek ekonomisi sorununu aşabilmiş, kurumsallaşmış firmalarımızın sayısı ile birlikte, ihracatımız ve katma değeri yüksek ürünlerin dış satım içindeki payı hızla artmaktadır. Dünyada, pompa ve vana-armatür (GTIP 84.13 ve 84.81) ihracatını en hızlı artıran ülke biziz.
Pompa kompresör ve vana sanayinde yaratılan katma değer de hem üretimdeki artış, hem de daha yüksek katma değerli ürünlerin üretimine yönelme ile yıllar itibariyle artmaktadır. Sanayinin yarattığı katma değer 2014 yılında 1,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Musluk vana ve valf sanayi 663 milyon TL katma değer yaratırken, pompa ve kompresör sanayinin yarattığı katma değer 443 milyon TL olmuştur.
Pompa kompresör ve vana sanayi 2008 yılından 2014 yılına kadar yüzde 10’un bir miktar üzerinde olan makine sanayi içindeki payını korumaktadır. Üretim değeri itibariyle pay 2008 yılında yüzde 10,12 iken 2010 yılında yüzde 10,43’e yükselmiş, 2012 yılında yüzde 9,63’e gerilemiş, 2014 yılında ise yüzde 10,17 olarak gerçekleşmiştir.
Mevcut duruma baktığımızda; pompa sanayii pazar büyüklüğü 950 milyon USD, vana sanayii pazar büyüklüğü 1.75 milyar USD dolaylarındadır. 5 yıllık sürece baktığımızda, pompa sanayii iç Pazar büyüme oranının %22, vana sanayiinin ise %38 dolaylarında olduğunu görüyoruz. Sektördeki büyümeyle birlikte iç pazardaki rekabet oldukça arttı, dünya pazarlarının da büyümesiyle birlikte üreticilerimizin bu büyüme karşısında dış pazarlara açılarak üretimlerini artırması gerekmekte, bu sayede büyüyen pazarda üreticilerimiz iç pazardaki haksız rekabet koşullarından, kopyacılıktan ve kayıt dışılıktan kurtulacaklardır. Makine sektörü 100.yılında “100 yılda 100 milyar dolar makine ihracatı” hedefini koydu, bu hedefe inanarak üreticilerimiz üretimlerini artırarak daha nitelikli, daha pahalı ve daha çeşitli ürünler üreterek bu büyümeye adapte olmalıdırlar, bunun farkına varan üreticilerimiz gün geçtikçe çoğalmakta.
2014’den 2015’e, dünya mal ticareti 18,9 trilyon USD’dan 16,3 trilyona (%14), dünya makina ticareti 2,1 trilyon USD’dan 1,9 trilyon USD’a (%10) geriledi. Türkiye’nin toplam ihracatı 158 milyar USD’dan 144 milyar USD’a (%9) inerken, makina ihracatı 13,6 milyar USD’dan 12,3 milyar USD’a (%9) düştü. Dünya pompa ihracatı 67 milyar USD’dan 59 milyar USD’a (%12), dünya vana ihracatı 91 milyar USD’dan 83 milyar USD’a (%9) geriledi. 2016 rakamlarıyla ilgili raporlar henüz elimize ulaşmadı, bunları da üyelerimizle ve sektörle paylaşıyor olacağız.
2015’den 2016’ya Türkiye’nin pompa ihracatı 383 milyon USD’den 365 milyon USD’ye (%4.7), vana ve armatür ihracatı ise 491 milyon USD’den 444 milyon USD’ye (%9.6) düştü.
2015 ve 2016 yılları Ocak – Aralık oniki aylık dönemleri itibariyle; 84 tarifeli toplam makina ihracatı; 2.270.880 ton’dan 2.308.678 ton’a, %1,7 artmış, 13.338.422 milyar USD’dan 13.426.436 milyar USD’a %0,7 artmış, Pompa ve Kompresör ihracatı : 92.518 bin ton’dan 96.823 bin ton’a, %4,7 artmış, 696.603 milyon USD’dan 680.738 milyon USD’a %2,3 azalmış, ortalama birim fiyat 7.5 USD/kg’dan 7.0 USD/kg’a düşmüştür. Sadece Pompa ihracatı Ocak-Aralık döneminde 365.051 milyon USD olarak gerçekleşmiştir. Vana ihracatı; 55.261 bin tondan 51.607 bin ton’a %6,6 azalmış, 484.021 milyon USD’dan 437.074 milyon USD’a %9,7 azalmış, ortalama birim fiyat 8.8 USD/kg’dan 8.5 USD/kg’a düşmüştür. İthalat değerlerine bakıldığında Ocak-Aralık döneminde; Pompa ithalatı, 889.134.398 milyon USD olarak, Vana ithalatı, 1.132.062 milyar USD olarak gerçekleşmiştir.
Yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleriniz olduğunu biliyoruz, bu konuda detaylı bilgi verebilir misiniz?
1996 yılında kurulmuş, temsil erki çok yüksek, en etkin derneklerden biriyiz; makina imalat sektöründe, 22 segmentte, 30 kadar dernek var. Biz pompa ve vana sektörlerinde tekiz, 20 yaşında bir derneğiz. 2001’de Europump’a (Avrupa Pompa İmalatçıları Derneği) üye olduk, o yıldan beri İcra Kurulundayız, aynı yıl CEIR’e (Avrupa Vana ve Armatür Sanayicileri Derneği) üye kabul edildik. 2003 yılında üye olduğumuz CEIR’de (Avrupa Vana ve Armatür Sanayicileri Derneği) 2005’te yönetime girdik. 2011 yılında Önceki Başkanımız CEIR başkanı seçildi ve 2 yıl boyunca bu görevi başarıya yürüttü, halen CEIR Yönetim Kurulu’nda yer almaktayız. Üyelerimiz CEIR ve Europump bünyesindeki bütün çalışma gruplarına ve komisyonlarına katılma hakkına sahipler. 2002 yılında Makine ve Aksamları İhracatçı Birliğinin kurucuları arasında yer aldık, bu Birlik makine sektörünün en üst örgütü konumundadır. Yönetiminde hep temsilcimiz oldu. 2007’de MTG’yi (Makine Tanıtım Grubu) kurduk, Makine Tanıtım Grubunun yaptığı işleri herkes takip ediyor. MSSP (Makine Sanayi Sektör Platformu) kurucularındanız, 2014 yılında kurulan Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) kurucu başkanıyız, 17 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen MAKFED 1. Olağan Genel Kurul’unda Dernek Başkanımız Sn. Kutlu Karavelioğlu Federasyon Başkan Yardımcılığı görevine seçildi ve halen bu görevini yürütüyor. Özetle, bugün, makina imalat sektörü ile ilgili hemen bütün örgütlenmelerde, birlik, dernek, komite, meclis gibi sektöre yön veren, onu düzenleyen hemen tüm platformlarda temsilcilerimiz vardır.
Bilimsel çalışmalar doğrultusunda; yurtdışında gerek Europump (Avrupa Pompa İmalatçıları Derneği) gerek CEIR (Avrupa Vana ve Armatür Sanayicileri Derneği) gerekse de ilgili diğer kurumlar tarafından hazırlanmış olan bilimsel yayınları ve direktifleri yayın haklarını satın almak marifetiyle tercümelerini gerçekleştirerek uzun yıllardır sektörlerimizin istifadesine sunmaktayız. Bu üst kuruluşlar bünyesinde gerçekleştirilen bütün komite, komisyon ve çalışma grubu toplantı notlarını da üyelerimizle paylaşıyoruz.
Üyelerimiz Europump ve CEIR’in yayınladığı Dünya Pazar raporlarını çok düşük ücretle her yıl elde etme imkânı buluyorlar. Dernek olarak her sene düzenli olarak hazırladığımız ve pompa ve vanalardaki son yıl içerisindeki bütün ithalat ve ihracat verilerini geçmiş yıllarla karşılaştırmalı olarak sunduğumuz “İthalat-İhracat Envanteri”ni ücretsiz temin edebiliyorlar. Sektörlerimizi ilgilendiren yürürlüğe girecek olan Avrupa Direktiflerini üyelerimiz düzenli olarak gönderdiğimiz yabancı bültenlerden takip edebiliyorlar, Avrupa’daki mevzuat değişikliklerinden üyelerimizi bu yolla haberdar ediyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda Dünya’daki önemli teknik merkezlere ve fabrikalara teknik geziler düzenledik, muadilimiz yurt dışı derneklerle işbirliği yaparak yabancı heyetleri ülkemize davet ederek üyelerimizin fabrikalarını ziyaret etmelerini sağlayarak işbirliği imkânı sunduk. En son 2014 yılında Hollanda’nın Delft kentinde çok önemli iki teknik merkeze gezi düzenledik.
Europump Pazarlama ve Küçük işletmeler Komisyonları ortak toplantısına 2014 yılında ev sahipliği yaptık, buraya gelen katılımcılar bir üyemizin fabrikasını ziyaret ettiler ve akşam yemeğinde üyelerimiz bu katılımcılarla bir araya gelme imkânı buldular.
Tüm dernek üyelerini tanıttığımız çift dilli bir üye kataloğumuz var üyelerimiz bu katalogda yer alma imkanı buluyorlar, bizler katıldığımız yurtdışı fuarlarda bu katalogları basılı ve elektronik ortamda ziyaretçilere dağıtıyoruz, yani üyelerimizi katılamadıkları fuarlarda da temsil ederek ürünlerinin ziyaretçilere ulaşmasında katkıda bulunuyoruz. Katıldığımız fuarlarda derneğimize gelen bütün ürün taleplerini toplayarak üyelerimize ilgili kişi ve firma bilgileriyle iletiyoruz ve yurtdışı taleplerine erişimlerini sağlamaya çalışıyoruz. 4 ayda bir 5000 adet basılarak sektörle ilgili bütün devlet kurum ve kuruluşlarına, belediyelere, il özel idarelerine, üniversitelere ve pompa-vana üreticilerine dağıtılan bir bültenimiz var, üyelerimiz bu bültende kendileriyle ilgili haberlerle yer alabiliyorlar, aynı zamanda bülten içerisinde bütün üyelerimizin adres, telefon, e-posta gibi iletişim bilgilerini de paylaşıyoruz.
Resmi idarelerde yine tek bir çatı altında sorunlarını dile getirme imkânı sunuyoruz. Yurtiçinde sektörlerimizi ilgilendiren toplantı, seminer ve zirvelerden üyelerimizi haberdar ediyoruz ve imkân olan yerlerde indirimli fiyatlarla yer almalarını sağlıyoruz. Sadece yurtdışı fuarlarda değil derneğimizin katıldığı yurtiçi fuarlarda da üyelerimiz kendilerini tanıtma imkânı buluyorlar.
Temsil gücümüzün yanında Bilimsel Kongre düzenleyen ender sayıda sektörlerden biriyiz. 1970’lü yıllarda başlayan Pompa-Vana Kongrelerimiz düzenli aralıklarla devam etmekte. Sektörlerimizle ilgili gerçek ve tüzel kişileri bir araya getirdiğimiz kongrelerimiz hem sektöre ışık tutmakta hem de firmalarımızın gerçekleştirdiği Ar-Ge faaliyetlerini sektörle paylaşma imkanı sağlamakta.
9. Pompa-Vana-Kompresör Kongremizi 5-7 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde ISK Sodeks Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirdik. Önceki kongrelerimizden farklı olarak kompresör segmentini de kongremiz bünyesine kattık ve kompresör üreticileri de kongremize ilgi gösterdi, önümüzdeki yıllarda bu ilginin giderek artacağına inanıyorum. Eko Tasarım-Eko Sistemler ana temasıyla gerçekleştirdiğimiz ve 3 gün süren Kongremizi 11 oturumda gerçekleştirdik ve 28 bilimsel tebliğin sektöre takdimini sağladık.
Geçtiğimiz yıl sektörlerimizin uzun yıllardan beri ihtiyacı olan bir sektör raporu çalışması gerçekleştirdik. Doç. Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından pompa, vana ve kompresör sektörlerini tüm yönleriyle ele alan ve POMSAD için hazırlanmış olan Pompa, Kompresör ve Vana Sanayii Sektör Raporu; üç sektörün tanımları ve kapsamlarını ele alarak başlamakta, ardından “Türkiye’de Sanayiinin Gelişimi ve Temel göstergeleri” başlığı altında sektörleri; girişim sayıları, istihdam rakamları, üretim değerleri, katma değer, ciro, makine sanayii içindeki paylar, sanayi üretimi, iş gücü verimliliği, dış ticaret rakamları ve pazarlar, rekabet yapısı, firma ölçekleri, karlılık ve faaliyet karları, teknoloji faaliyetleri, üretimde ithal aksam ve parça kullanımı verileri, iç pazar büyüklüğü, gelişme eksenleri başlıkları altında incelemektedir. Raporda; “Dünya Pompa-Vana-Kompresör Sanayii” başlığı altında ise; dünya pazar büyüklükleri, gelişme alanları, üretici ve tüketici eğilimleri, dünya ihracat ve ithalat verileri, ithalatçı ve ihracatçı ülkeler ve Türkiye’nin ticaret alanında dünyadaki konumu gibi başlıkları detaylı bir şekilde, grafik ve tablolarla ele alınmaktadır.
Önümüzde çok önem verdiğimiz bir etkinliğimiz var, 17-20 Mayıs 2017 tarihleri arasında Europump (Avrupa Pompa İmalatçıları Birliği) Senelik Toplantı ve Genel Kurul’una Bodrum’da ev sahipliği yapacağız. Derneğimizin 20. yılını da yabancı misafirlerimizle birlikte kutlayacağımız bu önemli etkinliğe herkesi bekliyoruz. Bu etkinlikle ilgili detaylı bilgilere www.europump2017.com adresinden ulaşılabilir. Etkinlik kayıtları da yine bu site üzerinden olacak, tahmin ediyorum Şubat ayının ilk yarısı içerisinde kayıtlarımız da başlamış olacak.
Makina Sektörü hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Ekonomimizin büyümesine yön veren en önemli sektör olarak gördüğüm makine sektörünün son 10 yılına baktığımızda, sektörün toplam ihracat değerinin 2005 yılında 5,2 milyar ABD doları iken, 2015 yılında bu rakamın 13,4 milyar ABD dolarına yükseldiğini görüyoruz. Bu 10 yıllık süreçte makine ihracatının yıllık büyüme oranı %16 olarak gerçekleşmiş, aynı dönemde ülkemizin toplam ihracatındaki büyümeyi ikiye katlamıştır. Makine sektörü Türkiye’nin toplam ihracatındaki %9,3 ‘lük payıyla ülkenin en büyük ikinci ihracat endüstrisi durumunda ve ürünlerimiz 200’ün üzerinde ülkeye ihraç edilmekte. Çok önemli bir husus; bu ürünlerin %60’ı AB Ülkeleri ve ABD’ye gönderilmekte. Gelişmiş ülkelere baktığımızda, makine sektörünün ihracattaki payının %20’ler düzeyinde olduğunu görüyoruz. Türk makine sektörünün son 10 yıldaki gelişimine baktığımızda bu oranların ülkemizde de görülmemesi için hiçbir neden yok. Şu anda Türkiye Avrupa’nın altıncı büyük makine üreticisi konumunda ve sektörün 2023 hedefi 100 milyar dolar ihracat, sektörün; tüm paydaşlarıyla işbirliği içerisinde hareket ederek, girişimci vizyonunu geliştirip Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yatırım yapıp yavaş yavaş teknoloji ithalatını düşürürsek geçtiğimiz 10 yıla kıyasla çok daha fazla gelişeceğine inanıyorum.