Tatil sezonunun açılmasıyla birlikte LASDER (Lastik Sanayicileri Derneği) tatilcilere uyarılarda bulundu. Tatile çıkmadan önce lastiğin diş derinliğinin ve havalarının kontrol edilmesi gerekliliği belirtilerek lastik değişimi sırasında eski lastiklerin yeni lastiklerin alındığı satış noktasına teslim edilmesinin çevreci yönüne dikkat çekildi.
Yapılan açıklamada, lastiğin aracın yol ile temas ettiği tek nokta olması dolayısıyla sağlam ve güvenli bir lastiğin önemine dikkat çekildi. Lastik dişlilerinin mutlaka kontrol edilmesinin ve güvenli bir sürüş için lastiklerin önerilen uygun diş derinliğine sahip olmasının gerekliliği ortaya koyuldu.
LASDER (Lastik Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, lastik değişimlerinin çok yapıldığı tatil öncesinde lastikte can güvenliği konusuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Araç lastiklerinin diş derinliği eğer güvenli sürüş sağlayan diş derinliğinin altına düşmüşse lastiğinizin değiştirilmesi önerilir. Diş derinliği 1.6 mm’nin altına düşen lastiklerin mutlaka değiştirilmesi gerekir. Zira, tatillerde yaşanan kazaların en önemli sebeplerinden birisinin kontrol edilmeyen lastikler olduğu bilinmektedir. Yasal olarak da bu tür lastikle araçların trafiğe çıkılmasına izin verilmez. Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin yönetiminden sorumlu olan LASDER’e göre diş derinliği 1.6 mm’nin altına inen bu lastikler ÖTL’dir, yani Ömrünü Tamamlamış Lastiktir. Güvenli bir sürüş ve keyifli bir tatil için lastiğinizi yenileri ile değiştirirken eskiyen lastiğinizi satın aldığınız yere bırakırsanız daha yeşil ve daha aydınlık bir ülke yaratmamıza siz de katkıda bulunursunuz.”
5 ayda 45 bin 650 ton ÖTL (Ömrünü Tamamlamış Lastik)
Tatilcilere sürüş güvenliği konusunda uyarılarda bulunulmasının yanı sıra ömrünü tamamlamış lastiklerin çevreci yönüne de dikkat çekildi. Ömrünü tamamlamış lastikleri (ÖTL) toplayarak mevzuata uygun bir şekilde geri kazandıran LASDER, 2012 yılı toplama hedefi olan 113 bin ton ÖTL’yi toplama hedefine adım adım yaklaşıldığını belirtti. Mayıs ayı sonu itibarıyla LASDER’in topladığı ÖTL miktarı 45 bin 650 ton oldu. Bu miktarın 35.500 tonu (%80) malzeme geri kazanım sektörüne; 9150 tonu (%20) ise enerji geri dönüşüm sektörüne teslim edilerek geri kazandırıldı.