Nüfus artışı, teknolojik gelişme, sanayileşme, kentleşme, hızla artan ve farklılaşan tüketim ile ortaya çıkan katı atıklar, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileriyle günümüzde önemli çevre sorunlarından biri olmaktadır. Peki ülke olarak bu sorunun neresindeyiz, neler yapıyoruz diye sektörün bilgisiyle, tecrübesiyle ve teknolojisiyle öne çıkmış isimlerinden; Atlas İnşaatın bünyesinde faaliyet gösteren, Atlas Atık Yönetimi Müdürü, Sn Cengiz Dazkır’ dan önemli bilgiler aldık.
Atlas İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. 1994 yılında inşaat ve taahhüt alanlarında faaliyet göstermek amacı ile İnşaat Mühendisi Sn. Ender HABERDAR tarafından kurulmuştur. Kurulduğu tarihten bu yana sürekli çizgisini yükseltmeyi hedeflemiş ve birçok başarılı projeye imzasını atmıştır. Profesyonel teknik kadrosu ve sağlam altyapısıyla geçmişte yapmış olduğu işlerin gelecekteki projelerine ışık tutacağının bilinci içindeki şirketimiz tecrübesini ve kalitesini sürekli arttırmaktadır. Ülke genelinde hizmet verebilen ve bu sayede geniş bir alanda istihdam yaratabilen şirketimizin, bir sonraki hedefi bu gücü ve tecrübesini yeni projeler ve istihdam alanları yaratmak amacıyla yurtdışına açılarak tamamlamaktır.
Atlas İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti bünyesinde faaliyet gösteren Atlas Atık Yönetiminin hedefi ise oluşan her türlü atığı Avrupa Birliği formlarında kalite ve çevre duyarlılığı en üst seviyede, günümüzün son teknoloji ve sistemlerini kullanarak toplamak, taşımak, geri dönüşümünü sağlayarak, tamamına yakınını bertaraf etmek ve bunun yanında yenilenebilir enerji ve geri kazanım sağlamaktır. Bunun için yürürlükte olan tüm yönetmeliklere uygun, teknolojisi tüm dünyada kabul edilmiş tesisler kurarak daha temiz, daha sağlıklı, yaşanabilir ortamlar yaratmak amacımız olacaktır.
Şirketimiz bugün sahip olduğu Yönetim Sistemi Standartlarının gerektirdiği titizlikle çalışan, halk sağlığını olduğu kadar çalışanlarının sağlığını da üst düzeyde koruyan bir anlayışla hizmet vermektedir. Çalışan personel sorumlu olduğu alan ile ilgili eğitimler almakta, iş güvenliği standartlarına uygun kıyafetlerle çalışmakta, soyunma odalarından genel sağlık kontrollerine kadar birçok alanda uluslar arası kalite standartlarında bir sistemle hareket etmektedir.
Şirketimiz bünyesinde 1 adet A sınıfı ve 2 adet B sınıfı iş güvenliği uzmanı çalışmaktadır. Atlas Atık Yönetimi ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, kalite belgelerine sahip ,TS 13111 Kent Temizliği Yapan İşyerleri için genel kurallar standardına uygun olarak hizmet vermektedir.
Atlas Atık Yönetimi olarak faaliyet alanlarımızı 3 ana başlık altında toplayabiliriz; Katı Atık Yönetimi, Ambalaj Atık Yönetimi ve Entegre Atık Yönetimi. Şirketimiz Katı Atık Yönetimi başlığı altında başta İstanbul da olmak üzere Türkiye genelinde bir çok belediyenin ‘’Evsel atıklarının toplanması, taşınması cadde ve sokaklarının el ve makine ile süpürülüp temizlenmesi’’ hizmet alımlarını gerçekleştiriyor. Bu temizlik faaliyetleri için bünyemizde 400 adet araç ve 2500 personel bulunmaktadır.
Parkımız, hizmet alanları için planlanmış farklı kapasitelere sahip araçlardan oluşmaktadır. Hidrolik sıkıştırmalı atık toplama araçları, 10-13 m3 kapasiteli elektrik sistemine sahip hidrolik sıkıştırmalı atık toplama araçları, 1m3 den 7 m3 kadar olan hidrostatik süpürge araçları, 2,2-3m3 yer üstü ve 5 m3 yeraltı konteynerini kaldırabilen vinçli sensör sistemli çok amaçlı çöp toplama araçları, yandan yükleme özelliğine sahip atık toplama araçları, yüksek basınçlı yıkama özelliğine sahip 5-15 ton kapasiteli cadde ve sokak yıkama araçları, konteyner yıkama ve dezenfekte sistemine sahip geri dönüşümlü konteyner yıkama araçları, 5-15m3 kapasiteli açık kasalı damperli araçlar, yüksek basınçlı sıcak su yıkama araçları, mini dizel, elektrikli cadde ve sokak temizleme süpürge araçları, 1-2 m3 kapasiteli atık aktarma özelliğine sahip atık toplama araçlarından oluşmaktadır.
Şirketimiz Ambalaj Atık Yönetimi faaliyet alanımızda toplumu bilinçlendirerek çağdaş, sürdürülebilir geri kazanım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla, “Şişli Belediyesi Ambalaj Atıkları Ayrıştırma Tesisi” bünyesinde, Günlük 40 ton/gün kapasiteli Toplama ve Ayırma Lisansına sahip Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma Tesisi işletmektedir. Bu tesisimizde plastik, cam, metal, kağıt, karton, kompozit ürünleri toplanıp, ayrıştırılmaktadır. Kaynağında atıkları toplayabilmek için yaptığımız çalışma ve programlar doğrultusundaki toplama faaliyetleri için 18 adet hidrolik sıkıştırmalı ambalaj atıklarını toplama aracı ve 6 adet 2m3 kapasiteli atık toplama aracı kullanılmaktadır. Tesisimizde manuel ayıklamanın yapıldığı bant sistem, kağıt pres, dikey pres, elektrikli kantar, kompaktörler ve 5,5m lik açık kasa konteynerler da bulunmaktadır.
Şirketimize ait Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisimiz Bolu İli Merkez ilçesinde faaliyet göstermektedir. 1.533 m2 alan üzerine kurulu 630 m2 kapalı alana sahip, içerisinde 1 adet 110 kw gücünde jeneratör, 520.000 kcal/saat kapasiteli buhar kazanı ve 500 kg/saat kapasiteli tıbbi atık sterilizasyon cihazı bulunmaktadır. Bolu ili sınırları dahilindeki tüm sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıklar tesisimize getirilerek sterilizasyon cihazımızda 180 0C sıcaklığındaki buhar ve basınç altında sterilize edilmektedir. Sterilize edilen atıklar tehlikesiz atıklar sınıfına dahil oldukları için Bolu Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’na teslim edilmektedir.
Şirketimiz Entegre Atık Yönetimi konusunda faaliyet göstermek amacıyla, Muğla Büyükşehir Belediyesi Mukad-Bir Birliği ile Entegre Atık Yönetimi projesi için sözleşme imzalamıştır. Proje; evsel atık toplama ve taşıma, ömrünü tamamlamış lastikler için geçici depolama alanı, atık pil ve akümülatör geçici depolama alanı, evlerden kaynaklanan tehlikeli atıklar ara depolama alanı, iri katı atıklar için geçici depolama alanı, elektronik atıklar geçici depolama ve ayırma tesisi, atık getirme merkezleri, ambalaj atıkları toplama ve ayırma tesisinin yapımı ve işletilmesi, MBA (Mekanik Biyolojik Arıtma) tesisinin yapımı ve işletilmesi, tam ölçekli kompost tesisinin yapımı ve işletilmesi, açık hava temizleme ünitesi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi yapımı ve işletilmesi, sızıntı suyu toplama sistemi ve arıtma tesisi, düzenli depolama tesisinin inşaatı ve işletilmesi işlerini kapsamaktadır.
Atlas Atık Yönetimi olarak Şirketimiz, Entegre Katı Atık Yönetimi ile İlgili çalışmalarını ve arge çalışmalarını geliştirerek sürdürmektedir. Bu amaçla katı atıkları, üretildiği kaynaktan nihai bertarafa kadar olan süreç içerisinde minimize eden, çevrenin korunmasını garantileyen ve azami geri dönüşümü / kazanımı ile ekonomik kayıpların önüne geçen bir entegre yönetim sistemi anlayışıyla hareket edilmektedir. Yaptığımız arge çalışmaları sonucunda hazır olan projelerimiz ile son teknolojileri kullanarak Türkiye’nin en modern atık bertaraf, geri kazanım ve yenilenebilir enerji tesislerini kurmuş olup, firmamız için çok değerli entegre yönetim sistemine de start vermiş olacağız.