Gazi Üniversitesi’nin 2001 yılından bu yana sürdürdüğü yol ve trafik güvenliği kongrelerinin sekizincisi, Ankara’da “Sürdürülebilir Ulaşım için Yol ve Trafik Güvenliği” (ROTRASA: Road and Traffic Safety Congress for Sustainable Transportation) adıyla düzenlendi. Kongre, Ankara Ticaret Odası ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle ulusal kongre niteliğinde organize edildi.
Sürdürülebilir Ulaşım için Yol ve Trafik Güvenliği Kongresi’nde, günümüzde teknolojide yaşanan gelişmelerin ve yaşam kalitesini yükseltecek ilerlemelerin sürdürülebilir ulaşıma da yansıtılmasına yönelik sorunlar dile getirilerek çözüm arandı. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber konuşmasında, eğitim ve sağlık gibi ulaştırma alanının da yatırım yapılması gereken bir alan olduğunu söyledi. Ulaşım alanında akademik, bilimsel bilgiye değer verilmesi gerektiğinin altını çizen Büyükberber, Gazi Üniversitesi’nin Karayolu Ulaştırması Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yanı sıra Kazaları Araştırma ve Önleme Enstitüsü gibi akademik birimlerde ulaşım konusunda faaliyet gösterildiğini belirtti.
ROTRASA Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hülagü Kaplan ise konuşmasında, kongreye 150 katılımcının bildirileriyle destek verdiğini söyledi. Trafik ve ulaşım konusunu akademik anlamda ele alacaklarını belirten Kaplan, sonuca yönelmiş bir kongre temennisiyle konuşmasını tamamladı.
İki gün süren kongrede karayolu, havayolu ve demiryolu güvenliği, sürdürülebilir ulaşım ve trafik planlaması, ulaşım ana planlarında güvenlik ve güvenirlik, kent merkezlerinde ulaşım ve sürdürülebilirlik, ulaşım yatırımlarının mevcut durum ve yapıya etkisi, sektörel alt planlar (yaya, otopark, bisiklet, lojistik, taksi, servis, ara toplu taşım vb.), güvenlik stratejileri ve önlemleri, trafik ve taşıt güvenliği, trafik güvenliği ve yaşam kalitesi, yaya/bisiklet/motosiklet düzenlemeleri, toplu taşıma sistemleri, tehlikeli madde taşımacılığı, trafik güvenliği veri temini, veri depolama ve veri yönetimi, kullanıcı güvenliği, yolcu güvenliği, trafik kazaları, travmatoloji ve trafik psikolojisi, erişilebilirlik, engelliler, ulaşım sistemi güvenliği, akıllı ulaşım sistemleri, altyapı, kent bilgi sistemleri, yerel ve merkezi yönetimler, yol ve trafik güvenliği ile ilgili uluslararası ve ulusal mevzuat, yaptırım ve yükümlülükler, farkındalık, yol ve trafik kültürü, trafik kültürü ve bilincinin oluşturulmasında eğitimin önemi, ulaşım sektöründe mesleki yeterlilik ve belgelendirilmesi, trafik ve çevre gibi konular ele alındı.
Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından uzman isimler ile akademisyenlerin katkıda bulunduğu kongrede, ARÜSDER Genel Sekreteri Gürbüz Gürer, karayolu tehlikeli madde taşımacılığı konusunda önemli bir yer teşkil eden ADR Belgesi ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.