Her yılın başında olduğu gibi bu yılın başında da yine bir yılı geride bırakmış bulunmaktayız. Yıllar geçiyor ve rakamsal olarak sürekli artmaya devam ediyor. 2012’yi bitirdik, sırada 2013… Peki ‘2012 nasıl bir yıldı, iyi miydi kötü müydü, güzel miydi çirkin miydi, falan mıydı filan mıydı?’… gibi soruların cevapları kişiden kişiye, sektörden sektöre değişiklik gösterecektir elbette. Mesela Messi için 2012 yılı kupa kaldırma olarak başarılı olmasa da şahsi olarak yıl içerisinde 91 gol atarak Müller’i geçtiği ve dünyada bir sezonda atılan en fazla gol sayısına ulaştığı güzel bir yıl oldu. Mesela 2012 yılı içerisinde toplamda 1,5 milyardan fazla tweet atıldı. Yine 2012 yılında gerçekleşen Olimpiyatlar için kurulan Londra Olimpiyat Köyü’nde bulunan sporcular 19 günde tam 100 bin ton yemek tüketti. Apple marka değerini %129 arttırarak 77 milyar dolar gibi bir piyasa değerine sahip oldu. EURO 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İspanya’nın İrlanda Cumhuriyeti’yle oynadığı grup maçındaki %75,9’luk topa sahip olma oranı, formatın değiştiği 1980’den beri Avrupa Şampiyonaları’nda görülen en yüksek topa sahip olma oranıydı. İspanya bu maçta ayrıca pas rekoru da kırdı (Toplam pas 860; bunların 788’i isabetli)… Xavi ise 136 pasının 127’sini kendi takım arkadaşlarına ulaştırarak bireysel alanda rekor kırdı. Ya da 2012 – 2013 sezonu için ‘FEDA’ diyen Beşiktaş JK, geçtiğimiz sezonun yaklaşık 3 katı kombine bilet sattı.
Birkaç genel kültür bilgisinin ardından gelelim gündem konularından bir tanesine: İhracat. Genel olarak yıllık ekonomik ve dengeler açısından rakamsal değerlerin açıklanmasına biraz daha zaman olsa da en azından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TİM(Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yapmış olduğu basın toplantısında açıklamış olduğu ve 2012 yılı için rekor kıran ihracat rakamlarımızı sizinle paylaşmak istiyorum. 2011 yılına göre %12,6 oranında artış göstererek 152 milyar dolar civarında gerçekleşen ihracatımız, Cumhuriyet tarihi rekorunu bir kez daha kırmış bulunmaktadır. En fazla ihracat kalemi, 19 milyar dolar ile otomotiv sektöründe, en fazla ihracat yapan ilimiz 61 milyar dolar ile İstanbul, ihracatını en fazla arttıran şehir ise %19,3 oran artış ile 5,9 milyar dolar ihracat yapan Gaziantep oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %64 seviyelerine kadar çıktı. En fazla ihracatımız ise sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere’ye gerçekleşti. İlginç bir veri ise geçen sene 5 milyar dolar dış ticaret açığı veren altın ticareti, 2012 yılında 5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.
Peki 66 ülkede 37 fasılda rekor kıran ihracatımızda hiç düşündünüz mü hep otomotiv sanayisi, tekstil ya da altın ihracatı mı yapılıyor yoksa var mı değişik kalemler de ihracat sepetinin içerisinde?
Türkiye’ye gelen mal taleplerinden bazıları şöyle:
ABD: Meyan kökü, kerevit (tatlı su ıstakozu), kuluçka makinesi, kurtlu elma, dansöz kıyafeti, çömlek.
Almanya: Meşe palamudu, palamut tırnağı, keçi boynuzu, kurtlu elma, kavun ve karpuz kabuğu, salyangoz, kerevit, şal, çörek otu.
Avustralya: Eşek derisi.
Birleşik Arap Emirlikleri: Dondurulmuş tavuk eti, kullanılmış ayakkabı, ikinci el buzdolabı.
Bulgaristan: Atık yağ.
Çin: Tavuk bacağı.
Fransa: Ponza taşı, tabut, giyim mağazaları için manken, parfüm için cam şişe, kurbağa bacağı, kavun, karpuz ve turunçgil kabuğu, meyan kökü, salyangoz, doğadan çıkan bitkiler, geleneksel Türk yemekleri kitapları, antika, sakız hammaddesi, kemik yağı, kiraz çekirdeği.
Finlandiya: Üfleme cam.
Güney Kore: Dondurulmuş incir, organik pamuk, kurutulmuş kefal yumurtası, tavuk bacağı, balık yemi, kedi bağırsağı.
Hindistan: Traverten ve kalker, doğalgaz taşlar, Antep fıstığı, tahin, helva, nargile, koyun yünü.
Hong Kong: Tuz, tuvalet kağıdı, kozmetik ürünleri için boş kap.
İngiltere: Keçi boynuzu.
İran: Tuz, petrol ve gaz sondaj çamur ve kimyasalları, zımpara taşı, seccade.
İrlanda: File şeklinde torba, iş eldivenleri, kurutulmuş meyve, ipek ve pamuklu kaftan.
İspanya: Meyan kökü, şifalı bitkiler, yılan balığı, keçi kılı.
İsviçre: Meşe palamudu, palamut tırnağı.
Rusya: Vitrin mankeni, ressam gereçleri, hurda, prezervatif ve prezervatif makinesi, deniz tuzu.
Japonya: Dondurulmuş karides, kumaş, Türk şarabı ve rakısı, pasta, nazar boncuğu, namaz takkesi.
Kenya: Duvardan duvara halı.
Kırgızistan: Hayvansal iç yağı.
Kuveyt: Kadife seccade, kadife halı, banyo süngeri, ayna, araba lastiği.
Lübnan: Mavi boncuk, taklit mücevherat.
Mısır: Maya, sabun, duvar kağıdı, dondurulmuş tavuk, mandıra ürünleri, kümes hayvanları, halı kilim.
Polonya: Ayakkabı tabanı için dana ve kuzu derisi, domuz postu, ameliyat masası.
Suudi Arabistan: Yaprak sarması, Türk yemekleri kitabı, başörtüsü, seccade.
Tunus: Taranmış yün.
Ukrayna: Beyaz hardal tohumu
Yeni Zelanda: Kahve kavurma makinesi.
Yunanistan: Döner bıçağı, geri dönüşüm kovası, takı, halı, pil, kozmetik ürünleri, saç ve saç ekleme ürünleri, gelinlik, tabut, antika, Türk hamamı malzemeleri.
Ürün bazında ihracat denildiği zaman artık kafamızda belli başlı kalıpların dışına çıkmak ve kafamızdaki projeleri bir kez daha düzenlemek için bu veriler belki bazı kişileri harekete geçirecektir. Çünkü insan ihtiyacı dünyanın neresinde olursa olsun sürekli bir değişkenlik içerisinde olmaya devam edecektir. Kendinizi ve fikirlerinizi dizginlemeyin. 2023 yılı, Cumhuriyet’in 100. Yılı hedefi olan 500 milyar dolar ihracat için her fikre, her çalışmaya ve her faaliyete ihtiyacımız olduğunuz da unutmayalım.
Saygılarımla…
Kaynak: AA