Bosch, Uluslararası Otomobil Federasyonu-FIA ve Alman Motor Sporları Derneği ile birlikte, dünyanın ilk elektrikli karting aracının prototipini geliştirdi.
Aracın elektrikli güç aktarma sistemini sağlayan Bosch, böylece karting araçlarını sessiz ve emisyonsuz hale getiriyor.
Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Heyn, “Elektrifikasyon, motor sporlarına daha fazla heyecan, sürüş keyfi ve verimlilik getirecek” dedi.
Uluslararası Otomobil Federasyonu-FIA’nın Elektrik, Yeni Enerji Komisyonu ile Alman Motor Sporları Derneği (DMSB), Berlin’de işte bu motor sporu deneyimini yaşattı.
Formula E kapsamında tamamen elektrikli karting aracı prototipi olan ‘e-kart’ı görücüye çıkaran FIA ve DMSB, bu yenilikçi güç aktarma mekanizması konusunda Bosch’tan destek alıyor. Bosch, sistemi, Almanya’nın en büyük karting araç üreticisi Mach 1 Kart ile birlikte geliştirdi. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Heyn, “FIA, DMSB ve Bosch, e-kart ile ‘elektrikli’ karting yarışının temellerini birlikte atıyor. Elektrifikasyon, yollarda olduğu gibi yarış pistlerine de daha fazla heyecan, sürüş keyfi ve verimlilik getirecek” dedi.
Caddelerden yarış pistine güç aktarma sistemleri teknolojisi
Karting, profesyonel motor sporları dünyasına geçiş aşaması olarak görülür. Halihazırda pek çok karting aracına içten yanmalı motorlarla güç sağlanıyor. FIA, DMSB, Mach 1 Kart ve Bosch, profesyonel karting için tamamen yeni bir elektrikli güç aktarma mekanizması geliştirmeye karar verdiğinde, işe tamamen baştan başladılar. Fikir, güç veya performanstan herhangi bir ödün vermeden tamamen elektrikli bir motor sporları alanı oluşturmaktı.
Bosch motor sporları mühendisleri, şirket tarafından 2017’de üretilmeye başlayacak olan yeni BRS geri kazanım destek sistemi şeklinde bir çözümle geldi. BRS’nin elektrikli bileşenleri, caddede yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını yüzde 15’e kadar azaltarak 10 kW’ye kadar ek güçle birlikte küçük araçlardaki içten yanmalı motoru destekliyor. Ayrıca, içten yanmalı motora hızlanma sırasında 150 Newton metrelik bir tork sağlıyor.
Bosch Motor Sporları Başkan Yardımcısı Dr. Klaus Böttcher, “Profesyonel kartingde kullanım için sistemi modifiye ettik ve e-kart prototipine elektrik gücü sağlamak için kullanıyoruz. Bosch’un geniş ölçekli otomotiv üretim teknolojisiyle özel olarak geliştirilmiş tek kaynaktan bileşen ve güç aktarma sistemi kontrolünü bir araya getiren eksiksiz bir sistem sunuyoruz” dedi.
Toplamda 20 kW’lik bir çıkış gücü sağlayan iki adet yol vericiye sahip olan jeneratörler, arka dingile 300 Nm tork sağlayan yeni güç aktarma sisteminin temelini oluşturuyor. Enerji, 48 volt’luk bir lityum batarya kullanılarak sistemde depolanıyor. Ayrıca, marş motoru ve jeneratör1 geri kazanım (reküperasyon) sırasında enerjiyi toplayarak hızlanma için kullanabiliyor.
Güç aktarma mekanizmasının sinir merkezi, karting aracındaki enerji akışlarını kontrol eden özel bir ECU. Bir sensör seti ve elektrik tesisatı, sistemin genelini tamamlıyor. Yeni elektrikli güç aktarma mekanizması, Mach 1 Kart şasisini, yarış pistinde temiz, hızlı ve çevik bir araca çeviriyor.
Böttcher, “İlk çalışması sırasında bile elektrikli karting aracı beş saniyeden daha az bir sürede 100 km/saat hıza çıktı ve 130 km/saatin üzerinde azami hıza ulaştı. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda, yeni e-kartın özelliklerini daha fazla geliştirmek için testlere devam edeceğiz” dedi.
Bosch Motor Sporları hakkında
Dünya genelinde 100’den fazla çalışana sahip olan Bosch Motor Sporları, Bosch’un 2003 yılından bu yana bir yan kuruluşu olarak çalışıyor. Bosch Motor Sporları mühendisleri, Bosch tarafından üretilen ve yarışta test edilen teknolojiyle DTM, FIA Avrupa Formula 3 Şampiyonası, Porsche Carrera Kupası Almanya ve aralarında efsanevi 24 Saatlik Le Mans etkinliği ve Formula yarış serisinin de bulunduğu pek çok ralli ve uzun mesafe şampiyonasında yarışan ekipleri donatıyor. Bosch, 115 yıldır motor yarışlarında yer alıyor. Bosch teknolojisini taşıyan ilk yarış zaferi 1900’lerin başında gerçekleşti ve şirket, motor sporlarındaki başarı hikayelerini bugüne kadar devam ettirdi.