20 Ocak 2026, Salı

Döviz Kurları

ABD Doları
43.2839

Döviz Kurları

Euro
50.6901
  • ANASAYFA
  • KÜNYE
  • HABERLER
    • Otomotiv
    • Üstyapı
    • İş Makineleri
    • Ticari Araçlar
    • Lojistik
    • Tedarikçi Firmalar
    • Sosyal Sorumluluk
    • Sektörler
    • Belediyeler
    • Fuar ve Organizasyonlar
    • İnşaat
  • YAZARLAR
  • E-DERGİ
  • İLETİŞİM
Radüs Dergisi
  • ANASAYFA
  • HABERLER
    • Otomotiv
    • Üstyapı
    • İş Makineleri
    • Ticari Araçlar
    • Lojistik
    • Tedarikçi Firmalar
    • Sosyal Sorumluluk
    • Sektörler
    • Belediyeler
    • Fuar ve Organizasyonlar
    • İnşaat
  • YAZARLAR
  • E-DERGİ
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Reklam
Radüs Dergisi

Çamurdan Elektrik Üretimi Başladı

radusdergisi radusdergisi
4 Eylül 2019
Belediyeler, Haberler
Çamurdan Elektrik Üretimi Başladı
0
SHARES
72
VIEWS
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünyanın en kaliteli çamur yakma tesisinin, son teknolojik metotlar kullanılarak yerli üretimle Bursa’ya kazandırıldığını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘Daha sağlıklı ve daha yaşanabilir Bursa’ hedefiyle Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde inşa edilen çamur yakma tesisinde üretim başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünyanın en kaliteli çamur yakma tesisinin, son teknolojik metotlar kullanılarak yerli üretimle Bursa’ya kazandırıldığını söyledi.

Bursa’nın daha sağlıklı bir şehir olması amacıyla çevre yatırımlarını hızla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından şimdi de arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için kurulan tesisin haklı gururunu yaşıyor. BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde inşa edilen tesislerde üretim de başladı. Çamur yakma tesisinde başlayan çalışmaları yerinde incelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sistemin işleyişi hakkında BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’dan bilgi aldı.

Örnek tesisler Bursa’da kuruluyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tamamen yerli üretilen tesis sayesinde önemli bir çevre sorunu olan atık çamurlarının bertaraf edileceğini söyledi. Daha yaşanabilir ve sağlıklı Bursa için kentin ‘Yeşil Bursa’ kimliğine önem verildiğini hatırlatan Başkan Altepe, “Bu hedefler doğrultusunda örnek tesislere imza atılıyor. Onlardan biri de artık üretime başladığımız çamur yakma sistemleri… Çevreye en çok yatırımı yapan ve Sağlıklı Kentler Birliği’nin de kurucusu olan Bursa’mızda Büyükşehir Belediyesi olarak artıma tesislerine büyük önem veriyoruz” dedi.

Başkan Altepe, arıtma tesislerinin atıklarının uzun yıllardır Bursa için sorun olduğunu belirterek, “Arıtma tesisi atığı olan çamurların bertaraf edilmesi gerekiyor. Yıllarca süren çalışmalardan sonra artık dünyada ilk denemeleri yapılan bu sistemle, çamurun kendisini kendi kalorisiyle yakma sistemini ilk kez Bursa’da oluşturduk ve yerli üretimle gerçekleştirdik. Bursa’da, 300 ton çamur, arıtma tesisinde, 400 ton kapasiteli, akışkan yataklı kazanlarda yakılabiliyor ve yok ediliyor. Çevreye zarar verme ihtimali de kalmıyor”  diye konuştu.

Başkan Altepe, bu sistemden önce çamurların belli havuzlarda toplanıp biriktirildiğini ve bu durumda da çamurun yok edilemediğini ve kokuya neden olduğunu kaydetti.

“Sistem çalışmaya başladı”

Bursa’da kurulan sistemin örnek olduğunu anlatan Başkan Altepe, “Sistemimiz artık çalışmaya başladı. Son teknolojik metotları kullanarak yerli üretimle kentimize kazandırdığımız tesis artık çalışıyor. Dünyanın en kaliteli çamur yakma tesisi Bursa’da… Örnek bir proje oldu. Şu anda çalışmalarımız randımanlı bir şekilde devam ediyor. Baca gazı emisyonunda da sıkıntımız yok, her şey kriterlere uygun. Çevreye zarar vermeden, çevreye zararlı tüm arıtma tesisi atıkları burada yok ediliyor. Buradan çıkan buharla elektrik de üretilmeye başlamış oluyor. Yapılan elektrik üretimiyle birlikte yaklaşık 12 yıl içinde de tesis, kendini amorti etmiş olacak. Dünyada kurulan en randımanlı ve modern sistem oldu” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, bu sistemi, Türkiye ve dünyanın değişik ülkelerindeki şehirlere ihraç etmeyi hedeflediklerini de anlatarak, “Yerli teknolojiyle Bursa’da üretilen akışkan yataklı kazanlar ve kullanılan sistem başarıya ulaştı. Çevreye zarar vermeden, en modern çamur bertaraf sistemi Bursa’da kurulmuş oldu. Hem Bursa’mıza hem ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Bursa, bir yerli imalatla daha dünya markası oldu” şeklinde konuştu.

SONRAKİ
Günlük 73 Ton Arıtma Çamuru Taşıyacaklar

Günlük 73 Ton Arıtma Çamuru Taşıyacaklar

POPÜLER HABERLER

Mercedes-Benz Vito Mixto modeli yeniden Türkiye’de

4 Aralık 2025

3 Adet Komatsu PC950LC-11E0 ile SSS Yıldızlar Holding Daha da Güçlendi!

31 Ekim 2025

Mercedes-Benz Türk Bayi ve Yetkili Servis Ağı Yatırımlarına Devam Ediyor

20 Ekim 2025

TEMSA, 9 metrelik elektrikli Avenue Neo ile şehir içinde menzili 600 kilometreye çıkardı

15 Ekim 2025

Ecovadis Gold: Renault Trucks’tan Yedi Yıl Üst Üste Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik

10 Ekim 2025

Volvo Trucks, Euro NCAP Ağır Ticari Araç Güvenlik Değerlendirmesinde İkinci Kez 5 Yıldız Aldı

9 Ekim 2025
Radüs Dergisi

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi, 53. Cd No:15, 06980 Kahramankazan/Ankara
Telefon: +90 549 548 99 19
Faks: +90 312 441 61 76
E-posta: [email protected]

Sosyal Medya Adreslerimiz

LİNKLER

  • Makaleler
  • Dikkat Çeken Haberler
  • Künye
  • E-Dergi
  • İletişim

HABERLER

  • Otomotiv
  • İş Makineleri
  • Ticari Araçlar
  • Üstyapı
  • Fuar ve Organizasyonlar
  • Lojistik
  • Sektörler
  • Sosyal Sorumluluk
  • Belediyeler
  • Tedarikçi Firmalar
  • İnşaat

Son Güncellemeler

Radüs Dergisi 159. Sayı

29 Aralık 2025

Radüs Dergisi 158. Sayı

5 Aralık 2025

Mercedes-Benz Vito Mixto modeli yeniden Türkiye’de

4 Aralık 2025
sense tanıtım

© 2019 Radüs Dergisi Tüm Hakları Saklıdır.

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • KÜNYE
  • HABERLER
    • Otomotiv
    • Üstyapı
    • İş Makineleri
    • Ticari Araçlar
    • Lojistik
    • Tedarikçi Firmalar
    • Sosyal Sorumluluk
    • Sektörler
    • Belediyeler
    • Fuar ve Organizasyonlar
    • İnşaat
  • YAZARLAR
  • E-DERGİ
  • İLETİŞİM

© 2019 Radüs Dergisi Tüm Hakları Saklıdır.