4857 sayılı İş Kanunu’nda kısmi süreli çalışmanın tanımı yapılmış buna göre kısmı süreli iş sözleşmesi, İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesi denir.
04.02.2011 Öncesi Dönem;
16/318 Ek sayılı genelgeye istinaden aylık hizmet belgelerinde eksik gün kodu olarak “06 Kısmi istihdam’ çalışanlarının bulunması halinde sözleşmelerini bir defaya mahsus olmak üzere kurum ünitelerini vermeleri yeterli olmakta ve takip eden aylarda bu belgelerin kurum ünitesine verilmesine gerek bulunmadığı bu genelge ile belirtilmiştir.
04.02.2011 Sonrası Dönem;
Ancak 2011/13 sayılı genelge ile (04.02.2011) 16/318 Ek sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmış, dolayısıyla ‘06 Kısmi zamanlı’ işçi çalıştıran işverenlerin işçileri ile yapmış oldukları sözleşmeleri ‘’Eksik Gün Bildirim Formunu’’ her ay bildirim yapma zorunluluğu bu tarihten itibaren zorunlu hale gelmiştir.
01.09.2012 Sonrası Dönem;
01.09.2012 tarihli İşveren Uygulama Tebliğinin yürürlüğe girmesiyle çalışanlarını ‘06 Kod kısmi zamanlı’ çalıştıran İşyerlerinde, çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olmadığı belirtilmiş. Kısmi süreli çalışmalara ait iş sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edeceği benimsenmiştir. Ayrıca kısmi iş sözleşmesinin, Yönetmeliğin 10 numaralı ekinde yayınlanan “Eksik Gün Bildirim Formu” ekinde ve aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken yasal süre içinde Kuruma verilmiş olması kaydıyla, söz konusu form ve sözleşme işverenlerden, sözleşme süresi boyunca, her ay tekrar istenilmeyeceği bu tebliğ ile hüküm altına alınmıştır.
Eksik gün bildiriminden muaf olan işverenler kimdir sorusu ise;
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102.Md. uyarınca ‘’ Genel bütçeye dahil dairelerin, özel bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, fonların, belediyelerin, il özel idarelerinin, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelerin, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşların kamu iktisadi teşebbüslerinin ve bunların bağlı ortakları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesi % 50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarının, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşların işyerlerin ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile (Daha önce 50 sonra 30 en son 10 olarak değişmiştir.)10 ve üzerinde sigortalı çalıştırdığı aylara ilişkin özel sektör işyerlerinde eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde belirtilmesi yeterlidir. Bu işyerleri için ayrıca eksik gün bildirim formu ile eki belge aranılmaz denilerek bu kurum ve kuruluşları muaf tutmuştur.
Yazmış olduğum makalemin yararlı olması dileğiyle.