Türkiye’nin fuarcılık tarihinde çok önemli bir rolü olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)her yıl Eylül ayında İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül tarihini de içine alacak şekilde 10 gün boyunca ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
17 Şubat 1923’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle İzmir’de gerçekleşen İzmir İktisat Kongresi ile eşzamanlı olarak ticari ürünler sergisi düzenlenmiştir. Kongre’den sonra düzenlenen ilk sergi 1927 yılının Eylül ayında “ 9 Eylül Mahalli Sergisi “ adı altında düzenlenmiştir. O günkü ülke şartları göz önünde bulundurulduğunda toplam 195 katılımcı firmadan 72’si yabancı katılımcı firma idi. Bir sonraki sene katılımcı sayısı 515 firmaya çıkarken yabancı ülke katılımcı sayısı 115’e yükseldi. Bu yıl 81. kez kapılarını açacak olan fuarın ana teması “ Yaşamın her alanında tasarım ” ve onur konuğu ili ise Hatay. İzmir Fuarı, 31 Ağutos – 9 Eylül 2012 tarihleri arasında onlarca etkinliğe binlerce ziyaretçiğe ev sahipliği yapacak.
1950’li yıllardan 90’lara kadar İzmir Enternasyonel Fuarı ticari rolünün yanı sıra Türkiye eğlence dünyasında önemli bir yer edinmiştir. O dönemlerde ses sanatçıları için İzmir Fuarı’nda sahne almak güçlü bir referans idi. Başta İzmirliler olmak üzere gazinolarda sanatçıları dinlemek, paraşüt kulesinden atlamak, lunaparkında çocuklarıyla birlikte eğlenmek, kuğulu gölünde gezintiye çıkmak için Türkiye’nin dört bir yanından insanlar gelirdi. Fuarın bu parlak ve hareketli dönemlerine benim ancak çocukluğum yetişti. Gazinoların son demlerini yaşadığı 90’larda dönemin assolistlerini dinlemeye giderdik. Ben çoğu zaman dinlediğim birkaç şarkıdan sonra sandalyenin üstünde uyuyakalırdım. Yine de o atmosferi yaşadığım için şanslı hissediyorum kendimi. Tiyatro sevgisini de fuarda kazandığımı düşünüyorum. Hiç sektirmeden her sene fuarda oyun sahneleyen Nejat Uygur’un tiyatro oyunları… Fuar, bir İzmirli’nin hayatında kişi istese de istemese de yer ediyor bir şekilde.
İzmir Kültürpark içerisinde her yıl yaklaşık 40 farklı fuar organizasyonu gerçekleşiyor. İzmir Enternasyonal Fuarı haliyle en kıdemlisi… Son yıllarda eski tadını kaybettiği gerçeğiyle yüzleştik. İhtisas fuarlarının daha verimli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, İEF sadece bir sembol olmaktan ileriye gidemiyor. Eğlence hayatındaki değişimler ise İEF’yi bu anlamda da geride bırakıyor. Buna rağmen; şu da bir gerçektir ki her İzmirli fuar zamanı yaklaşınca bir anlık dahi olsa çocuksu bir heyecana kapılır. Kimi konularda zamanın gerisinde kalmış gibi görünse de bu fuar, ailenin en büyüğü olarak her zaman İzmirliler’in başının tacı olarak kalacak. Ben ve benim kuşağımdan olanların İEF’ye dair anıları ise yeni neslin fuar anlayışının oluşmasını sağlayacak.