Kamu ihalelerine katılabilmek ve kamu kurumlarından ödeme alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumundan “Borcu Yoktur Yazısı” almanız gereklidir.
Borcunuz olsa dahi “Borcu Yoktur Yazısı” alabilme şartları şöyle sıralanabilir:
İşverenin kendi prim borcundan dolayı asgari ücretin 6,5 katı olan tavan ücretin 3 katını(1) aşmayan muaccel borçları,
Gerçek kişi işverenlerden kendi prim borcundan(Bağkur borcu) dolayı asgari ücretin 6,5 katı olan tavan ücretin 3 katını aşmayan muaccel borçları,
İşverenin alt işverenlerinden dolayı prim borcu, asgari ücretin 6,5 katı olan tavan ücretin 6 katını(2) aşmayan muaccel borçları,
6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş ya da çeşitli Kanunlar gereğince yeniden yapılandırılmış olan muaccel sigorta primi ve işsizlik sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları,
Tasarruf teşvik kesintisi ve katkı tutarları, konut edindirme yardımı, idari para cezası, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı ve damga vergisi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları,
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Kamu İhale Genel Tebliğine göre, İhaleye katılacak olan işverenlerin, ihale tarihi itibarıyla yukarıda belirtilen hadleri aşmayan borçları bulunsa dahi “BORCU YOKTUR YAZISI” verilecektir.
İşverenler, idareden ödeme alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumun’ dan borcu yoktur yazısı alarak kamu kurumuna vermek zorundadırlar. Kamu kurumu da www.sgk.gov.tr internet adresindeki “idarelerce e-borç sorgulama” menüsüne girerek hak ediş ödemesi yapacakları işverenin veya alt işverenlerinin Kamu kurumuna idari para cezası, prim, gecikme cezası gibi muaccel borçlarının bulunup bulunmadığına dair sorgulama yaparlar. Eğer işverenin Kamu Kurumuna borcu yoksa hak ediş ödemesi yapılır. Fakat sorgulama sonucu işverenin borcu varsa ödenecek hak edişten borç kadar kesinti yapılarak kalan ödenir. Hak ediş miktarı, işverenin ve alt işverenlerinin Kamu Kurumuna idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası vb.den oluşan borcunu karşılamazsa, bakiye borç daha sonra ödenecek hak edişlerden aynı şekilde kesilerek işverene ödenir.
Sosyal Güvenlik Kurumunun prim tahsilatlarını artırmak ve hızlandırmak amacıyla yaptığı uygulamalar ile hem işverenlere ihaleye katılmakta kolaylıklar sağlanmış olmakta hem de SGK prim alacağını hak ediş ödemelerinden mahsup ettirerek tahsilatını güvence altına almaktadır.
2015 ilk altı aylık asgari ücret 1.201,50 TL tavan ücret 6,5 katıdır: 7.809,75 TL “Borcu Yoktur Yazısı” için sınır değer tavan ücretin üç katı: 23.429,25 TL.
2015 ilk altı aylık asgari ücret 1.201,50 TL tavan ücret 6,5 katıdır: 7.809,75 TL “Borcu Yoktur Yazısı” için sınır değer tavan ücretin altı katı: 46.858,50 TL.