Tekno Tarım Manisa 12. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen resmi törende açılış kurdelesini protokolle birlikte çiftçi kadınlar kesti.
Tarım kenti Manisa’da bu yıl 12. kez fuarın kapıları çiftçiler için açıldı. Tekno Tarım Manisa 12. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış törenine Vali Yardımcıları Ünal Çakıcı ve Hayri Sandıkçı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ramis Şiyak, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Kredi ve Yurtlar Kurumu Manisa İl Müdürü Semih Sami Coşkun, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Borsa Başkanı Sadık Özkasap, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sezen Şenay, Ak Parti İl Başkanı Berk Mersinli, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka, oda başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. 1,65 MİLYAR TL DESTEKLEME ÖDEMESİ Manisa’nın hayvancılık ve bitkisel üretim yönünden ülkemizde üst sıralarda yer aldığını kaydeden Öztürk, “Bitkisel üretimimiz 2002 yılında 1.4 milyar TL iken 2017 yılında bu rakam 4,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Hayvansal üretimimiz ise 2002 yılında 0,5 milyar TL iken 2017 yılına geldiğimizde bu rakam 2,5 milyar TL’ye erişmiş ve yüzde 460’Iık bir artış gerçekleşmiştir. Bakanlığımızın önderliğinde 2002 yılından bu yana Manisa çiftçisine 1,65 milyar TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. 2002 yılında 1.9 milyar TL olan tarım ve hayvancılık gelirini 3,6 kat arttırarak 2017 yılında 6,9 milyar TL’ye çıkardık. İlimiz çiftçilerine 2018 yılı içerisinde toplam 156 milyon 669 bin 371 TL tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır. Destekleme uygulamaları devam etmektedir. İlimizde, Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2018 yılında toplam 9 milyon 758 bin 815 TL hibe ödemesi gerçekleşmiştir” diye konuştu. MANİSA’NIN İHRACATA KATKISI BÜYÜK Manisa’nın ülke ihracatına yapmış olduğu katkılarıyla da göz doldurduğunu söyleyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 yılı içerisinde ilimizden başta kuru üzüm ve taze üzüm olmak üzere toplam 519 bin 869 ton tarım ürünü ihracı gerçekleşmiştir. İlimizden gerçekleşen tarımsal ihracatın parasal değeri 537 milyon 167 bin dolar olmuştur.
Ürettikleri mahsullerle tarımsal ekonomimize katkı sağlayan, tarımsal ve hayvansal ürünlerin üretiminden iç ve dış piyasalarda pazarlanmasına ve tanıtımına kadar emek sarf eden başta üreticilerimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tarıma yapılan her yatırım, geleceğimize yaptığımız bir yatırımdır.” HÜSEYİN ALTINDAĞ, FUARIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, ulusal ticaretin hızlı bir geliştiği günümüzde fuarların önemli olduğunu vurguladı. Fuarların büyük bir titizlikle elde edilen ilk ürünlerin ve son teknolojinin sergilendiği yerler olduğunu kaydeden Altındağ, bu özelliklerinden dolayı fuarların sosyal ve ekonomik hayatın bir aynası olduğu gibi aynı zamanda iç ve dış ticarette ekonominin bir göstergesi olduğunu ifade etti. ÜRETİCİLER MAKİNE FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ “Milli ekonomimizin temelinde tarım ve hayvancılık olmadan yarınlarımızı garanti altına almamız mümkün değildir” diyen Sadık Özkasap, tarım ve hayvancılığın önemini vurguladı. Üreticilerin, makine ve teçhizat fiyatlarından şikayetçi olduğunu belirten Özkasap, “4 milyar dolar civarındaki ihracatın yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan tarıma dayalı ihracat yapısı ve ihraç edilen ürün çeşitliliği Manisa tarımının en güçlü yanlarından biridir. ihracatın büyük kısmını gelişmekte olup, gelişmiş ülkelere yapıyor olması da üretici tüccar ve işletmelerimizin ulaştığı seviyenin tarıma Tarım Fuarı’nın kapıları 12. kez ziyaretçilere açıldı dayalı yerli ve milli potansiyelinin bir göstergesidir. Üreticilerimiz makine ve teçhizat fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçidir. Bu hususta makine ve teçhizat üreticilerimizden de bir talebimiz var. Kar marj aralıklarını mümkün olduğu kadar en makul sevide fiyat oluşumuna ve çiftçilerimizin kolay ulaşmalarına destek olmalılardır.” şeklinde konuştu.